Factoringul, contractul în baza căruia firma poate obține o finanțare de la companii specializate, în schimbul facturilor emise și neajunse la scadență, este o practică care există de mii de ani. Originile factoringului se pierd undeva prin Imperiul Roman.
În timp ce anumite industrii sunt familiarizate cu factoringul ca parte a modelelor lor de afaceri (cum ar fi industria de transport, de producție etc.) majoritatea directorilor executivi nu știu că factoringul este o opțiune viabilă de finanțare. Iată patru motive pentru care factoringul ar putea fi potrivit pentru afacerea ta.
1. Nu renunța la acțiuni
În special în lumea start-up-urilor, când vine vorba despre finanțare există întotdeauna un accent pe numărul de acțiuni deținute. Mai exact, se mizează pe preluarea unui procent din afacere în schimbul acordării de capital.
Deși este bine să atragi investitori, este, de asemenea, logic să păstrezi cât mai mult posibil din numărul tău de acțiuni în firmă. Altfel, vei sacrifica banii viitori și controlul afacerii.
De exemplu, de obicei, fondatorii unei firme încep fiecare cu 50% din acțiuni. La fel de adevărat este că în foarte multe cazuri, de-a lungul timpului, numărul acțiunilor fondatorilor ajung să se reducă la 4-5% după toate rundele de strângere de fonduri. Fondatorii acceptă să ofere acțiuni pentru noii parteneri în schimbul de capital cu care să dezvolte afacerea.
Factoringul te ajută să eviți situația de a pierde din acțiuni. Practic, vei obține bani cash, atât de utili pentru buna desfășurarea a firmei, în contul facturilor pe care clienții trebuie să le achite la termen.
2. Nu aduni datorii
Dacă iei un împrumut de 50.000 euro de la bancă, vei returna 55.000 euro (sau mai mult). Apelează la un creditor alternativ și dobânda ar putea fi mult mai mare. Același lucru este valabil cu un card de credit.
Cu factoringul însă iei o factură nou emisă de 50.000 euro și o vinzi companiei de factoring. Vei primi rapid valoarea facturii, 50.000 euro minus comisionul perceput de compania de factoring (să spunem 2%). Pierzi diferența de 1.000 euro, dar primești banii astăzi și nu peste 30 de zile. În plus, nu este vorba despre un împrumut care să afecteze istoricul de credit.
3. Nu trebuie să aștepți achitarea facturilor
De cele mai multe ori, ești condiționat de banii pe care îi aștepți de la clienții firmei tale în contul produselor/ serviciilor oferite, pentru a putea să achiziționezi materie primă, să achiți salariile sau utilitățile. Cu factoringul nu mai trebuie să aștepți cu sufletul la gură termenul de plată, care poate fi de 30, 60, 90 de zile sau chiar mai lung.
Pe de altă parte, nu există nici riscul de a stresa clienții referitor la termenul de plată. Trebuie doar să găsești o companie de factoring care îți va trata clientul în același mod în care ai face-o tu. O companie bună de factoring îmbunătățește experiența și relația cu clienții. În cazul în care compania de factoring pe care o utilizezi oferă servicii slabe în relația cu clienții tăi, poți oricând să renunți la ea și să alegi alta.
4. Contractul de factoring este ușor de realizat
Totul merge foarte rapid: îți faci un cont online gratuit, compania de factoring analizează datele firmei, adaugi factura neplătită, iar banii vor fi transferați imediat ce factura a fost acceptată (în maxim 24 de ore de la acceptare).