Stiri

Este colectarea uleiurilor uzate o obligație pentru agenții economice?

Elementele sau substanțele care intră în contact cu uleiurile menite să contribuie la funcționarea normală a motorului și respectiv a echipamentelor industriale transformă uleiurile în adevărate surse poluante pentru mediu și sănătatea oamenilor, în condițiile unei gestionări necorespunzătoare. La nivel internațional, uleiurile uzate se regăsesc printre principalele tipuri de deșeuri periculoase, estimându-se un volum de peste 20 de milioane de tone de astfel de deșeuri.

De aceea, pentru a diminua efectele produse de uleiurile uzate, agenții economici au la dispoziție posibilitatea de a recicla aceste deșeuri, diminuând astfel emisiile de metale grele și gaze cu efect de seră. Valorificarea uleiurilor uzate devine o modalitate esențială și ecologică de a transforma uleiurile uzate într-o resursă regenerabilă, pentru păstrarea unei planete curate.

Ce impune legislația privind colectarea uleiurilor uzate?

Activitatea de colectare uleiuri uzate pentru a diminua efectele negative asupra mediului și sănătății umane este reglementată de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 235/ 2007. 

Legislația definește uleiurile uzate ca fiind uleiuri contaminate de aditivi sau alte substanțe periculoase, care nu mai pot servi scopului inițial (de exemplu, uleiuri de motoare cu combustie, uleiuri hidraulice sau alte tipuri de uleiuri industriale). 

Colectarea separată a uleiurilor uzate este o obligație atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice. 

În acest sens, companiile trebuie să implementeze măsuri de colectare diferențiată și să predea aceste uleiuri către operatorii economici specializate în astfel de activități. Pe de altă parte, persoanele fizice trebuie să ia la cunoștință importanța colectării și să predea gratuit uleiul uzat către firmele autorizate.

De ce să apelezi la servicii de colectare a uleiurilor uzate?

Pentru a eficientiza activitățile și pentru a asigura alinierea la prevederile legale, agenții economici generatori de uleiuri uzate pot apela la serviciile de colectare, valorificare și eliminare a uleiurilor uzate și a altor tipuri de deșeuri periculoase puse de operatorii autorizați în astfel de procese operaționale. Astfel, eviți grijile care privesc managementul uleiurilor uzate, precum și cele care vizează respectarea legislației. 

Serviciile de gestionare a diverselor tipuri de deșeuri reprezintă o soluție pentru generatorii de deșeuri periculoase deoarece acestea sunt asigurate de o echipă de specialiști bine pregătiți și echipați cu  instrumente moderne, contribuind în același timp la sustenabilitatea planetei.

Vezi si