Diverse

4 greșeli comune în cazul instalației electrice de acasă

Montarea unei instalații electrice este considerată una dintre cele mai dificile operațiuni și, de aceea, este indicat să angajezi un electrician cu experiență. O eroare cât de mică la instalația electrică poate duce la electrocutare sau chiar la un incendiu de proporții.

Iată câteva dintre aceste greșeli:

1. Selectarea incorectă a grosimii cablului electric

Deși se folosește termenul popular de „grosimea sârmei”, trebuie amintit că pentru o instalație electrică, se analizează secțiunea transversala a sârmei, nu grosimea acesteia. Atunci când se alege secțiunea transversală a conductorului ar trebui să se urmeze câteva reguli simple:

  • la iluminatul apartamentului: pentru aceste circuite se utilizează fire cu o secțiune transversală de 1,5 mm pătrați. Nu are rost să se economisească în acest domeniu și să se pună fire de 1 mm pătrat sau chiar 0,75 mm pătrați din cauza rezistenței lor mai mici;
  • pentru prize electrice de uz general se folosesc cabluri cu o secțiune transversală de 2,5 mm pătrați. Este o greșeală să se folosească fire similare cu cele din circuitele de iluminat. Chiar dacă nu se întâmplă nimic grav pentru o perioadă, izolația supraîncălzită se va topi în cele din urmă și va rezulta un scurtcircuit: asta deoarece dispozitivele conectate la prize au mult mai multă putere decât becurile cu leduri.

Relația dintre secțiunea transversală a conductorului și sarcină (intensitatea curentului electric) este de așa natură încât un curent ridicat poate face ca temperatura unui conductor necorespunzător să crească excesiv. Mai simplu spus, fiecare metal are o anumită rezistență și, în anumite circumstanțe, începe să acționeze ca un încălzitor. Iar temperatura la care o poate rezista izolația este de  aproximativ 70 grade Celsius.

2. Prizele insuficiente pentru numărul de dispozitive

Recomandările actuale ale specialiștilor spun că este nevoie de aproximativ 10 prize într-un circuit electric. În practică, ar trebui să te ghidezi după numărul și tipul de aparate electrice din casa ta. 

Trebuie prevăzute circuite electrice separate pentru consumatorii mari de electricitate, cum ar fi un boiler, un aragaz electric sau un cuptor. 

Conectarea mai multor receptoare mari de energie la o astfel de bandă este cea mai simplă modalitate de a supraîncălzi circuitul și de a defecta întreaga instalație, mai ales dacă și protecțiile sunt inadecvate.

3. Siguranțe electrice prea mari

Circuitele electrice ale instalației din locuință trebuie să fie protejate corespunzător împotriva suprasarcinii, adică a fluxului de curent cu intensitate prea mare. În acest scop se folosesc de obicei întrerupătoarele miniaturale. În instalațiile vechi, încă mai există siguranțe cu carcasă ceramică.

Curentul maxim pentru un astfel de conductor este de aproximativ 16 A, în timp ce în practică întrerupătorul de supracurent se va declanșa atunci când trece un curent de 16 – 18 A pentru o perioadă mai lungă de timp. Aceasta înseamnă că mai devreme sau mai târziu izolația se va topi și va avea loc un scurtcircuit.

4. Lipsa unor întrerupătoare pentru curent rezidual

Acest tip de întrerupător a apărut în instalațiile electrice relativ recent. Sarcina sa este de a proteja împotriva șocurilor electrice și de a reduce posibilitatea de incendiu din cauza defectării instalației electrice.

Fără a intra în detalii despre structura și funcționarea acestuia, pe scurt, conductorii de fază și conductorul neutru trec prin el, iar atunci când curentul scapă în carcasele sau scuturile dispozitivului, valoarea curentului în conductorii de fază și conductorii neutri este diferită. Această diferență este denumită în mod obișnuit curent diferențial, de unde și numele întreruptorului:

  • foarte sensibil – până la 30 mA;
  • mediu sensibil – 30-500 mA;
  • sensibilitate scăzută – > 500 mA.

Vrei să afli mai multe despre cum te poate ajuta un electrician? Intră pe www.cezinfo.ro pentru detalii chiar acum!

Vezi si