Dintotdeauna bijuteriile realizate din metale si pietre pretioase au reprezentat o investitie. Primite, cumparate sau mostenite, acestea nu isi vor pierde valoarea niciodata, valoare ce trebuie stabilita corect de catre personal specializat in acest sens.
Pretul si calitatea unei bijuterii
O bijuterie isi va stabili valoarea financiara in functie de anumite aspecte. Vor fi luate in calcul atat partile componente, respectiv pietrele şi metalul din care este lucrata montura, cat si modalitatea de prelucrare a acestora. Astfel, pretul unei bijuterii oscileaza, fiind influentat de calitatea si proprietatile pietrelor, de cantitatea metalului pretios folosit, dar si de specificul modelului.
Pietrele pretioase si semipretioase
Exista o paleta foarte extinsa si interesanta de pietre semipretioase, valoarea acestoa nefiind foarte mare in comparatie cu cea a pietrelor pretioase. Cele patru pietre pretioase folosite in mestesugul bijutierilor, sunt rubinul, safirul, smaraldul şi, evident, diamantul.
Calitatea si valoarea acestora este data de claritatea lor, dar si de marime, cromatica si calitate. Rubinul este o piatra pretioasa de culoare rosie, exprimandu-si frumusetea si eleganta prin razele cu scipiri sangerii. Safirul este piatra naturala albastra, frumusetea acestuia fiind asemanata cu albastrul apelor si al cerului.
Smaraldul este recunoscut dupa frumoasa culoare verde, ideal in monturile elegante din aur galben si alb. De-a lungul vremurilor, omenirea a incercat permanent sa scoata la suprafata pamantului aceste minerale pretioase, pe cat de frumoase, pe atat de rezistente, considerand chiar ca au efecte benefice si tamaduitoare asupra organismului si psihicului uman, transferandu-le astfel proprietati de talismane.
Insa perfectiunea pietrelor naturale o atinge diamantul, fiind cea mai dura piatra pretioasa. Diamantului se masoara cu 10 pe scara Mohs. Diamantul are în compoziţie un singur element: carbonul, iar termenul grecesc folosit pentru acest mineral pretios, respectiv adamas, adică de neînvins, indica cel mai exact valoarea carbunelui cristalizat.
Astfel, o bijuterie in care este incorporat un diamant, nu doar ca va fi etalon de eleganta si frumusete, dar va reprezenta si o sursa de valorificare, oferindu-va oricand posibilitatea transformarii unui diamant in bani, apeland la serviciile puse la dispozitie de amanet diamante.
Valorificarea unui diamant
Atunci cand va aflati in posesia unui diamant si doriti sa il valorificati, fie ca preferati sa il vindeti definitiv sau doar sa il folositi drept garanţie in cazul imprumutarii unei sume de bani, puteti apela cu incredere la serviciile amanet diamante puse la dispozitie cu profesionalism si promptitudine.
Profesionistii vor face rapid o evaluare corecta si exacta a diamantului, luând in calcul toate aspectele, de la greutate si claritate, pana la culoare si taietura. Astfel veti fi siguri ca suma pe care o puteti obtine in urma valorificarii acestuia, este conforma si corecta raportat la diamantul de care dispuneti.