Stiri

De ce educatia financiara este cea mai buna investitie a ta?

De ce educatia financiara este cea mai buna investitie a ta?

Cunoasterea conceptelor financiare este esentiala si necesara tuturor oamenilor, nu numai celor care lucreaza in acest domeniu. Ce ii impiedica insa pe oameni sa obtina o educatie financiara?

Puterea  mass-mediei

Unul dintre cele mai importante motive este puterea enorma a mass-mediei. Nu este un secret pentru nimeni ca mass-media joaca un rol semnificativ in formarea opiniilor cu privire la multe lucruri, iar finantele nu fac exceptie. Adesea oamenii sunt bombardati constant cu atat de multe informatii despre produsele financiare din mass-media, incat incep sa creada ca stiu multe despre aceste lucruri.

Desi sunt pe deplin constienti ca majoritatea informatiilor prezentate in mass-media sunt menite sa promoveze anumite produse si marci financiare, incep sa le accepte la valoarea nominala si la prima vedere ca adevarate, la nivel subconstient. Aceasta este puterea campaniilor de publicitate.

Cert este ca in ziua de astazi, oamenii traiesc intr-o lume din ce in ce mai complexa, in care tehnologia avanseaza intr-un ritm fara precedent si, in acelasi timp, asista la schimbari fundamentale in aproape fiecare domeniu al vietii, fie ca este vorba de medicina, educatie sau finante. Cu cateva decenii in urma, lucrurile erau mult mai simple in lumea finantelor, cu relativ mai putine oportunitati de investitii, dar o siguranta mai mare a locului de munca.

Care este solutia?

Investitia in propria educatie financiara 

Investitiile care cresc valoarea unui individ ca profesionist se pot traduce, pe termen lung, in venituri mai mari si intr-un viitor mai stabil din punct de vedere financiar. Rezultatele nu vor fi imediate, insa isi vor arata valoarea pe termen lung. 

In acest sens, oamenii pot investi in cursuri de specializare, precum un  curs investitii care le ofera o noua viziune si mentalitate asupra banilor, precum si o educatie relevanta asupra investitiilor.

Ce se intelege prin educatie financiara?

Educatia financiara este capacitatea de a lua decizii financiare informate prin cunoasterea conceptelor financiare de baza. Poate suna necesar doar pentru investitorii de pe piata, dar nu este cazul. Educatia financiara este si mai necesara celor care gestioneaza finantele familiei, poate ajuta semnificativ la echilibrarea bugetului familiei, la finantarea educatiei copiilor, la dobandirea unei locuinte si la alegerea unui plan de pensionare adecvat pentru siguranta financiara in viitor.

Investitia in educatia financiara cat mai devreme posibil

Cel mai bun lucru pe care orice persoana il poate face pentru a se familiariza cu chestiunile financiare si, eventual, pentru a-si imbunatati rentabilitatea investitiei este sa inceapa cat mai devreme posibil invatarea elementelor de baza ale finantelor. De asemenea, cursurile de pregatire financiara disponibile ajuta in aprofundarea treptata si temeinica a informatiilor financiare.

Concluzie 

Majoritatea oamenilor tind sa subestimeze importanta educatiei financiare, gandindu-se ca totul se rezuma la valoarea banilor. Desi, fara indoiala, descoperirea valorii banilor si invatarea eficienta a artei managementului este o recompensa suficienta in sine, adevarata recompensa a educatiei financiare consta in linistea sufleteasca pe care o ofera,  bogatie pe care nimeni nu o poate lua.

Vezi si