Reclamele de la TV si popularitatea restaurantelor care vand mancare nesanatoasa le ingreuneaza parintilor incercarea de a-si convinge copiii sa manance sanatos. Cand se gandesc la mancare sanatoasa, copiii isi imagineaza farfurii pline cu legume verzi si salate. Parintii trebuie sa se asigure ca cei mici inteleg cat de importanta este alimentatia sanatoasa pentru bunastarea lor fizica si mentala.
O alimentatie nepotrivita poate duce la dezvoltarea timpurie a unor afectiuni, asa cum este diabetul. In plus, aceasta favorizeaza aparitia kilogramelor in plus, care pot duce la un disconfort emotional al copilului. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa ia in serios alimentatia sanatoasa la copii, indiferent de varsta.
Cum pot fi convinsi copiii sa adopte o alimentatie sanatoasa?
Copiii dezvolta o preferinta pentru alimentele care le plac cel mai mult. De aceea, parintii trebie sa faca alegeri hranitoare, atragatoare si gustoase atunci cand gatesc. Alegerea unor retete sanatoase nu trebuie sa fie intotdeauna bazata pe alimente care in general le displac copiilor, cum ar fi spanacul sau alte tipuri de legume.
In plus, cea mai dificila parte va fi renuntarea la excesul de dulciuri. Parintii pot face aceasta schimbare mai usor de digerat, din toate punctele de vedere. Exista o multime de idei de deserturi sanatoase, care sa imbine ingrediente nutritive si benefice pentru sanatate, cu gustul autentic al dulciurilor. De exemplu, atunci cand vor sa pregateasca rapid un desert, parintii ii pot servi pe cei mici cu mere si unt de arahide, biscuiti cu ovaz, prajitura cu morcovi sau clatite cu dulceata de aronia. Fructele de aronia sunt populare pentru proprietatile lor, printre care imbunatatirea sistemului imunitar si sustinerea functiei cognitive.
Ce strategii mai pot adopta parintii in situatia in care cei mici refuza sa manance sanatos?
Schimbarea stilului de alimentatie a unui copil poate fi o adevarata provocare. Este nevoie de perseverenta si ambitie, deoarece va fi un proces lung. Pe langa retetele sanatoase si gustoase, parintii mai pot fi nevoiti sa adopte si alte strategii de convingere.
Obiceiurile negative sunt copiate foarte rapid de cei mici, motiv pentru care parintii trebuie sa constituie un model pentru copii. Vazandu-si parintii ca se bucura de alimente si gustari sanatoase, pot fi curiosi sa incerce si chiar sa se obisnuiasca cu o noua alimentatie. Parintii trebuie sa evite sa vorbeasca despre calorii, deoarece ar crea asocieri negative in mintea copiilor. Acestia vor capata impresia ca trebuie sa isi numere obsesiv caloriile si sa fie atenti la portionarea mancarii inca de la varste fragede, ceea ce nu ar trebui sa reprezinte un motiv de stres pentru un copil.
O alta modalitate prin care parintii ii pot convinge pe copii sa incerce lucruri noi si implicit, mai sanatoase, este sa gateasca impreuna cu acestia. Daca sunt introdusi in procesul culinar si li se acorda sarcini, cei mici vor fi entuziasmati si se vor bucura de timpul petrecut impreuna. In plus, parintii le pot da ocazia sa isi pregateasca singuri farfuria si sa aleaga din preparatele gatite, astfel incat sa le ofere independenta si libertatea de a alege.