Să recunoaștem, curățenia generală poate fi o corvoadă. Totuși, e necesară, iar de 2 ori pe an locuința trebuie igienizată în totalitate. Din fericire, există soluții simple care te ajută să te organizezi eficient și să termini treaba mai repede. Ține cont de următoarele 5 aspecte și vei descoperi că poți scăpa fără bătaie de cap de curățenia generală.
Stabilește un plan pe etape
Începe prin a crea o listă cu activitățile necesare. De obicei, curățenia generală implică următoarele:
- spălarea geamurilor și a oglinzilor
- curățarea corpurilor de iluminat, a caloriferelor, a electrocasnicelor, a ușilor
- spălarea faianței, a gresiei, a cabinei de duș, a căzii, a vasului de toaletă, a robineților
- ștersul prafului (rafturi, mobilă, pervazuri, jaluzele, prize, guri de aerisire etc)
- spălarea covoarelor, a perdelelor și a draperiilor
- aspiratul podelelor și îndepărtarea pânzelor de păianjen
- spălarea podelelor
- mutarea corpurilor de mobilier și a electrocasnicelor mari pentru a aspira și spăla sub și în spatele lor
Bineînțeles, lista se va personaliza în funcție de nevoi.
După aceea, stabilește ordinea activităților. În general se păstrează ordinea de mai sus, însă poți adapta după cum îți e mai comod.
La final, împarte task-urile pe zile. Curățenia generală nu trebuie efectuată într-o singură zi dacă nu ai suficient timp liber sau spațiul este mare.
Deleagă activitățile
Dacă locuiești cu familia sau ai colegi de apartament, împarte sarcinile astfel încât fiecare să contribuie. Firește, copiii vor avea îndatoriri mai puține, potrivite vârstei lor. În cazul în care stai singur, roagă-ți un prieten sau o rudă să te ajute.
De asemenea, e recomandat să apelezi la o curățătorie pentru covoare. Covoarele pot fi igienizate și acasă, însă e vorba doar de curățenia de întreținere. De 2 ori pe an, ele au nevoie de o curățare în profunzime. Dacă ai copii sau animale de companie, trimite-le la spălătorie de 4 ori pe an. Tot ce trebuie să faci e să faci o comandă online sau telefonică, apoi reprezentanții vor ridica produsele de acasă. După 3-4 zile, le vei primi înapoi curățate corespunzător.
Folosește produsele de curățenie potrivite
Uneori, curățenia este dificilă pentru că nu se folosesc produsele potrivite. Atenție, nu e nevoie să investești sume considerabile pe cei mai scumpi detergenți. În schimb, verifică etichetele astfel încât să te asiguri că produsul va fi eficient pentru suprafața unde îl vei folosi.
De exemplu, soluțiile abrazive sunt ideale pentru obiectele sanitare și suprafețele dure, însă nu sunt recomandate pentru cele din plastic sau care au fost vopsite. Dacă ai observat depuneri de piatră sau rugină, orientează-te către o soluție acidă. Acestea conțin ingrediente precum acid fosforic. Murdăria puternică și suprafețele vopsite, în schimb, necesită un detergent alcalin, care conține de obicei amoniac sau carbonat de sodiu.
Important! Nu amesteca niciodată mai multe tipuri de soluții de curățenie! Unele combinații pot provoca o amețeală, pierderea cunoștinței sau chiar decesul.
Nu uita de dezinfectare
După ce ai curățat întreaga casă, a venit momentul să dezinfectezi anumite suprafețe. Acest proces omoară bacteriile și virusurile, asigurând un mediu sănătos. Iată care sunt suprafețele atinse cel mai des:
- clanțe (nu uita de ușa de la intrare)
- întrerupătoare
- mânerele dulapurilor
- robinete
- telecomenzi
- telefon mobil
- tastatură și mouse
- căști
Dezinfectarea se face cu soluții cu cel puțin 70% alcool, nediluate.
Alege articolele pe care le vinzi sau donezi
Tot în cadrul curățeniei generale are loc și procesul de decluttering. Acesta implică sortarea obiectelor din locuință în 2 categorii de bază: articole care sunt folosite și se păstrează și articole care nu mai sunt folosite. Cele din urmă pot fi vândute sau donate, în funcție de situație.
Ține cont de sfaturile de mai sus, iar curățenia generală va fi mai simplă. Începe prin a stabili un plan de atac, apoi împarte sau deleagă sarcinile. Folosește produsele de curățenie potrivite și nu uita să dezinfectezi. Pe măsură ce faci curățenie, sortează obiectele de care nu mai ai nevoie.