Diverse

Cum alegi cel mai bun termostat pentru centrala?

Unul din cele mai importante elemente pe care trebuie sa le aiba in vedere cumparatorii si utilizatorii de centrale termice este acel element denumit simplu termostat centrala. Cei care opteaza pentru instalarea unei centrale termice in apartament sau in casa cu siguranta se vor confrunta cu necesitatea de a achizitiona acest element, pentru ca in caz contrar centrala nu va fi pe deplin functionala, iar temperatura ambientala nu va fi cea dorita.

Pentru ca utilzatorii sa se bucure de un confort maxim fara consum exagerat de energie, este recomandat sa achizitioneze un termostat, acel mic aparat ce el ofera posibilitati mari de reglaj si de programare a temperaturii din casa. un termostat bun nu numai ca aduce mari castiguri in casa din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al confortului.

De ce ai nevoie de un termostat centrala si cate tipuri exista pe piata?

Acest mic dispozitiv ajuta utilizatorii centralelor sa controleze mult mai eficient nivelul temperaturii din locuinta si sa faca economii consistente. De aceea, decizia de a achizitiona un astfel de aparat este cea mai potrivita. Un termostat poate fi folosit numai atunci cand spatiul in care este instalat nu depaseste 80 mp. In cazul spatiilor mai mari, va fi nevoie de sisteme mai complexe de reglaj si programare termica.

Termostatele care sunt disponibile acum pe piata pot fi mecanice sau electronice. Cele mecanice sunt ieftine, insa ofera si optiuni limitate. Practic, termostatul manual permite reglarea temperaturii in mod manual, in functie de preferintele in materie de temperatura ambientala. Termostatul mecanic se potriveste in locuintele vechi si permite un confort termic constant. Implicarea utilizatorului in procesul de reglaj al temperaturii este mult mai mare in cazul in care opteaza pentru acest termostat.

Termostatul electronic, pe de alta parte, ajuta utilizatorii sa faca economii considerabile la consum. Acesta este putin mai scump, insa este ideal pentru ca ofera posibilitatea pastrarii unei temperaturi constante. Termostatul elecronic se recomanda in locuintele in care locatarii au o rutina bine stabilita, acesta avand functia de a putea porni si opri centrala la intervale de ore stabilite de utilizatori.

Criterii de alegere a termostatului pentru centrala

Termostatul pentru centrala se alege in primul rand in functie de sistemul de incalzire. Acesta trebuie sa fie compatibil cu centrala. De asemenea, este foarte important tipul de montaj. In functie de model, exista termostate bimetale de contact sau cu imerzie. Primul tip este necesar pentru cei care doresc doar sa controleze temperatura ambientala, in timp ce termostatul cu imersie este mai potrivit in locuintele care functioneaza cu centrala pe lemne, fiind mult mai performante si avand o acuratete mai mare.

Un alt criteriu de alegere a termostatului pentru centrala este conectivitatea: cu fir sau wireless. Cea mai buna varianta este cea wireless, desigur, insa este si o varianta mai costisitoare. Termostatul fara fir permite controlul de la distanta, iar majoritatea modelelor fara fir permit si controlul extins prin intermediul dispozitivelor electronice.

Vezi si