Diverse

Ce implica un proiect DTOE?

In momentul in care o persoana apeleaza la servicii de proiectare si arhitectura este de la sine inteles ca aceasta nu are si cunostintele necesare pentru a indeplini aceste sarcini singura si nici autorizatia necesara pentru a face documentatia. Solicitantii ajung de foarte multe ori sa puna presiune pe arhitectul cu care lucreaza pentru ca lucrurile sa fie grabite. De aceea, este necesar sa fie lamurite mai multe aspecte despre acest proiect.

Ce este de fapt proiectul DTOE?

DTOE este prescurtarea de la Documentatie Tehnica pentru Organizarea Executiei. Un astfel de proiect este necesar in momentul in care santierul are organizare cu prevedere la amplasarea anumitor baraci, ingradiri temporare, atunci cand trebuie sa fie racordat la utilitati pentru o perioada si atunci cand activitatea depinde de anumite facilitati care trebuie sa fie construite temporar in teren. Acest proiect este facut doar de arhitecti care au drept de semnatura.

In prezent, DTOE inlocuieste Proiectul privind Organizarea executiei, abreviat POE. In cazul in care acest proiect nu este prezent alaturi de cel pentru autorizarea constructiei, va trebui sa se obtina o autorizatie separata. DTOE trebuie sa cuprinda descrieri pentru toate lucrarile provizorii, tinand cont de spatiile care sunt ocupate temporar, dar si de zonele inconjuratoare, chiar daca acestea se afla pe domeniul public.

Ce trebuie sa contina DTOE?

Un astfel de proiect include elemente scrise si completate de anumite desene. In documentatia scrisa se va gasi numele si calitatea participantilor, precum si proiectul de care acestia raspund. De asemenea, se va face un memoriu care va include descrierea lucrarilor provizorii, modul in care va fi organizata incinta, amenajarea si amplasarea depozitelor si toate elementele care sunt implicate in realizarea proiectului si influenteaza activitatea pe santier.

Pentru tot ce tine de elementele tehnice care implica racordarea provizorie la utilitati trebuie sa fie prezentate fisele tehnice din DTAC sau DTAD.

In ceea ce priveste documentatia desenata, aici va fi inclus in plan general cu subpuncte. Pentru lucrarile mari se vor face planse cu modul de amplasare al obiectivelor. In acest plan se vor include si informatii care au legatura cu amenajarea constructiilor provizorii. De asemenea, pentru lucrarile mici, elementele de organizare vor fi incluse si in planul pentru autorizarea executarii lucrarilor.

Alte proiecte necesare pentru constructie

In momentul in care o persoana alege sa colaboreze cu echipe de arhitecti este bine sa cunoasca si sa intrebe in ce masura acestia pot oferi ajutor. Sunt mai multe proiecte care se vor realiza si vor fin inmanate catre autoritatile competente pentru a se obtine avize si documente. Chiar daca solicitantii de obicei vor sa ajunga cat mai repede la punctul final, pentru a vedea proiectul materializat, birocratia ne aduce aminte ca nu se va ajunge la fel de repede acolo, pana cand nu sunt bifate toate actele.

Pe langa proiectul DTOE este nevoie si de un proiect DTAC pentru autorizarea constructiei, de proiectul DTAD pentru demolare daca este cazul, de Proiectul Tehnic si de un proiect care sa includa detaliile de executie.

Vezi si