Stiri

Alege anvelopele ranforsate pentru a avea parte de cea mai buna rezistenta

Alege anvelopele ranforsate pentru a avea parte de cea mai buna rezistenta

Desi pare o decizie simpla, alegerea unui set de anvelope ranforsate implica mai multi factori. Acestea includ diferite specificatii precum XL sau Extra Large, care nu se refera la dimensiuni ridicate, ci la capacitatea de a suporta diferite greutati mai mari decat anvelopele obisnuite. Acest tip de anvelope este destinat vehiculelor grele sau dotate cu motor puternic.

 Cum poti recunoaste o anvelopa ranforsata?

Anvelopele ranforsate contin pe flancuri cate un marcaj special. Acesta poate fi de tipul XL, XLD, RF, RFD, EXTRA LOAD, REINF sau REINFORCED. In majoritatea cazurilor, standardul XL este preferat. 

Se pot inlocui anvelopele obisnuite cu cele ranforsate, deoarece a doua categoria dispune de parti laterale mai groase si mai tari cu scopul de a suporta o greutate si o presiune foarte mare. Folosite in mod corespunzator, anvelopele ranforsate vor avea un grad ridicat de rezistenta, datorita solititudinii. Mai mult, o masina cu astfel de componente va dispune de o tractiune si o aderenta mai buna la carosabil. Astfel, soferii vor avea o reactie imbunatatita la viraje, iar stabilitatea masinii va creste in curbe.

Ce indica flancul anvelopei ranforsate?

Cei care aleg acest tip de anvelope, trebuie sa tina cont de informatiile inscriptionate pe flancul acestora. Este important ca dimensiunea anvelopelor sa fie in concordanta cu cea din cartea tehnica. De asemenea, acelasi criteriu trebuie sa il respecte si inaltimea, latimea transpusa in milimetri, diametrul jantei care se va monta si straturile din interiorul anvelopei care sunt dispuse radial. 

Pe flancul anvelopei se mai pot regasi urmatoarele informatii:

  • Indicele de viteza – acesta indica viteza maxima permisa cu ajutorul acestor anvelope. Indicele este exprimat printr-o litera, de exemplu litera T semnaleaza faptul ca autoturismul echipat cu model respectiv de anvelope poate atinge viteza maxima de 190 km/h in conditii de siguranta;
  • Indicele de sarcina – este reprezentat printr-un numar alcatuit din doua sau din trei cifre si arata masa maxima in kilograme sustinuta de anvelopa, in momentul in care este umflata la presiunea adecvata. Astfel, o anvelopa cu indicele de sarcina 98 va indica o capacitate de incarcare de 750 de kilograme a pneului;
  • Consumul de carburant, clasa de aderenta si zgomotul – primul face parte din clasa asemanatoare electrocasnicelor, in timp ce clasa de adereneta indica cat de rapid poate frana anvelopa pe carosabilul ud. De asemenea, nivelul de zgomot al anvelopelor ranforsate semnaleaza numarul de decibeli generati la zgomotul exterior.

Care sunt beneficiile anvelopelor ranforsate?

Acest tip de anvelope prezinta urmatoarele beneficii, deoarece sarcina lor este marita:

  • Ranforsarea componentei contribuie la imbunatatirea rezistentei in cazul deteriorarii mecanice;
  • Tracatiunea si aderenta vor fi eficientizate;
  • Anvelopele ranforsate pot parcurge o distanta mai lunga fara defeciuni in interior, chiar si in situatia in care conditiile de folosire sunt intensive. 

Asadar, cei care au nevoie de astfel de cauciucuri pentru camionete, vehicule de mari dimensiuni, autoturisme de livrare si masini sport de performanta ridicata pot achizitiona cu incredere, datorita beneficiilor si rezistentei indelungate de care se vor bucura.

Vezi si