Stiri

3 dintre cei mai mari arhitecți din toate timpurile

Termenul de „arhitect” există de mai multe secole, totuși profesia de arhitect  este un concept relativ modern. Termenul și ceea ce reprezintă el a evoluat de-a lungul istoriei până la forma sa actuală, prin care arhitecții sunt văzuți ca profesioniști cu înaltă calificare și educație.

Termenul modern „arhitect” datează de la mijlocul secolului al XVI-lea și provine din termenul francez „architecte” și cel italian „architetto”, care la rândul lor au originea în grecescul „arkhitektn”, unde „arkhi” înseamnă „șef” și tektn „constructor”.

„Arhitecții” au început să se dezvolte mai întâi ca o disciplină distinctă în Italia în perioada Renașterii. Inițial, practica arhitecturii, așa cum o înțelegem astăzi, nu era o profesie recunoscută și, spre deosebire de pictor sau sculptor, proiectantul clădirilor nu avea un loc clar definit în cadrul meseriilor. Nu exista o pregătire standard pentru cei care doreau să se angajeze în arhitectură, nu exista o breaslă dedicată în mod special intereselor profesionale ale arhitecților, iar oamenii care făceau planurile pentru biserici și palate erau clasați alături de umilii artizani.

Astăzi, lucrurile s-au schimbat: un arhitect profesionist poate astăzi face parte dintr-un birou de arhitectura, unde clienții pot apela la rezolvarea chestiunilor de structură, instalații, design interior sau autorizatie ISU.

Cine sunt cei mai buni arhitecți din toate timpurile? Alegerea celui mai bun arhitect din lume dintre toți marii arhitecți poate părea o sarcină descurajantă, dar unii dintre ei au realizări ieșite din comun. 

Antoni Gaudi (1852-1926)

Antoni Gaudi a fost un arhitect catalan spaniol din Reus și cel mai cunoscut practicant al modernismului catalan. Lucrările lui Gaudi reflectă un stil individualizat și distinct. Majoritatea construcțiilor sale sunt situate în Barcelona, ​​inclusiv „magnum opus”, Sagrada Familia. 

Gaudi a luat în considerare fiecare detaliu al creațiilor sale și a integrat în arhitectura sa meșteșuguri precum ceramica, vitraliile, forjarea fierului și tâmplăria. El a introdus, de asemenea, noi tehnici în tratarea materialelor, cum ar fi tehnica trencadis, ce constă în fãrâmițarea materialelor ceramice și unirea bucăților în formă de mozaic. Stilul său a fost un amestec ornamentat de elemente baroce, gotice, maure și victoriene.

Frank Lloyd Wright (1867-1959)

Unii îl consideră pe Frank Lloyd Wright cel mai mare arhitect din toate timpurile. Născut în Wisconsin, Wright a fost un arhitect, designer de interior, scriitor și educator american, care a proiectat peste 1.000 de structuri, dintre care 532 au fost finalizate. 

Inspirat de clădirile joase, specifice în zona de câmpie a Americii, Wright a creat stilul Prairie House ca reacție la estetica victoriană predominantă, care punea accent pe decorul întunecat și ornamentele excesive atât în ​​interior, cât și în exterior. 

Frank Lloyd Wright credea în proiectarea de structuri care să fie în armonie cu umanitatea și mediul său, o filozofie pe care a numit-o arhitectură organică. Cea mai faimoasă clădire a sa, Falling Water (o reședință din Bear Run, Pennsylvania) prezintă balcoane dreptunghiulare stivuite care par să plutească deasupra cascadei naturale încorporate în casă. Mai târziu în carieră, Wright va îmbrățișa elemente curvilinee, o schimbare care și-a găsit cea mai celebrată expresie în Muzeul Solomon R. Guggenheim.

Ludwig Mies Van der Rohe (1886-1969)

Mizând pe ideea că „Less is more” („mai puțin este mai mult/mai bine/mai frumos”), arhitectul german Mies Van der Rohe a „dezbrăcat arhitectura” până la formele geometrice elementare, indicând calea către minimalism. El a eliminat orice urmă de ornament, folosind calitățile înnăscute ale materialelor precum oțelul și sticla pentru a defini aspectul clădirilor sale. 

Proiectele sale au subliniat raționalismul și eficiența drept calea către frumusețe, o abordare exemplificată de Pavilionul Barcelona, clădire folosită ca loc al deschiderii expoziției internaționale de arhitectură din 1929. Această capodoperă poate fi comparată doar cu altă clădire proiectată de Mies, turnul Seagram din New York.

Vezi si