Stiri

Centrale termice pe gaz vs. Centrale termice electrice

Incalzirea centrala nu mai este acum doar un moft, ci o necesitate, de ea depinzand confortul persoanelor care utilizeaza un anumit spatiu, indiferent daca este vorba despre o locuinta sau un birou. Utilizatorii au in sensul acesta trei variante si anume: centrale termice pe gaz, centrale electrice sau centrale pe lemne. Acest articol trateaza diferentele intre centralele pe gaz si cele electrice, acestea fiind doua modele cu functionare similara, centralele pe lemn fiind diferite in ceea ce priveste obtinerea combustibilului. 

Centralele termice pe gaz sunt mai ieftine

Nu doar ca sunt cea mai buna metoda de incalzire a unei case, dar centralele pe gaz sunt si mai ieftine decat cele care functioneaza cu energie electrica. Pentru ca sunt mai populare si mai putin complexe decat cele pe curent, centralele pe gaz vin la preturi mai mici si in variante foarte durabile. Acest avantaj face ca ele sa fie mai des achizitionate decat centralele pe curent electric.

Centralele pe gaz se repara mai usor

O centrala pe gaz are o placa de baza care comanda arzatorul sa porneasca in conformitate cu informatia primita de la termostat sau pur si simplu in momentul in care apa calda porneste, respectiv cand utilizatorul comanda manual pornirea. Arzatorul este o piesa componenta clasica, usor de gasit si de inlocuit. 

In cazul centralelor pe curent, exista elemente speciale care vor incalzi apa, iar in aceasta situatie, daca centrala se strica, pentru ca variantele pe curent nu sunt la fel de populare, este posibil sa fie greu de gasit componenta deteriorata. In plus, la fel ca alte electronice, centralele pe curent au nevoie doar de piese facute special pentru ele, in timp ce multe modele de centrale termice pe gaz, mai ales cele simple, permit si folosirea de piese compatibile.

Centralele pe gaz consuma mai putin

Multi utilizatori au tendinta de a spune ca, din cauza ca centralele pe gaz folosesc si curent pentru a ramane pornite, consuma mai mult decat cele pe curent, pentru ca au nevoie si de gaz si de electricitate. In realitate, centralele pe curent vor determina facturi mai mari la energia electrica, in comparatie cu costul pentru gaze determinat de centralele pe gaz. Aceste centrale pot fi gasite si in modele prin condensatie, caz in care vor asigura un consum si mai mic. 

Centralele pe gaz sunt disponibile atat in variante simple, cat si complexe

Centralele pe gaz sunt produse pentru toata lumea si, astfel, utilizatorii pot gasi atat variante simple, cat si variante cu foarte multe functii. Spre deosebire de centralele pe gaz, cele pe curent electric sunt de obicei complexe si super smart. Astfel, cei care vor sa cumpere o centrala usor de utilizat si de programat, pot sa intampine unele probleme in gasirea unui astfel de model, deoarece piata este dominata de modele cu numeroase functii si optiuni.

Acestea sunt cele mai importante diferente intre centralele termice pe gaz si cele pe curent electric, care fac ca modelele pe gaz sa fie mai populare.

Vezi si