Deoarece ritmul alert al vietii si stressul zilnic determina oamenii sa devina mult mai agitati, mai irascibili, uneori chiar irationali, apar stari cu care nu s-au mai confruntat pana in acel moment si pe care nu stiu sa le gestioneze. Acele stari sunt diagnosticate si identificate cu ajutorul unui specialist ca fiind stari de anxietate. In fond, ce este anxietatea si cum pot sti oamenii ca sufera de anxietate si nu au, pur si simplu, o stare mai proasta?
Cele mai des intalnite tulburari psihice atat la populatia tanara, cat si la populatia adulta este anxietatea, de care sufera cel putin 1 din 3 oameni pe parcursul vietii. Dintre cei care sufera de anxietate, foarte putini se lasa tratati si diagnosticati. Cauzele anxietatii sunt numeroase, insa numai cu ajutorul unui specialist pot fi identificate, precum si metodele de tratament pentru anxietate.
Ce determina aparitia anxietatii?
Anxietatea este o tulburare la nivel psihic ce include un cumul de simptome fizice destul de neplacute, ce includ ingrijorare, neliniste si panica. Starile acestea pot sa apara in legatura cu o anumita situatie, obiect sau locatie.
Cauzele anxietatii sunt numeroase si incep de regula la nivelul familiei. Cei care au un istoric de persoane anxioase, care sunt intalnite la unu sau mai multi membrii ai familiei, la rude apropiate sunt mai predispusi acestor stari anxioase. Dar aceasta afectiune depinde si de personalitatea pacientului. O personalitate colerica sau melancolica este intotdeauna mai predispusa dezvoltarii anxietatii. In plus, s-a dovedit stiintific faptul ca persoanele introvertite, perfectioniste, usor iritabile, cu o incredere scazuta de sine si obsedate de control sunt mai predispuse starilor de anxietate.
O alta cauza a anxietatii este stresul. Fie ca este vorba de stresul de la locul de munca, de un divort, de pregatiri de nunta, de aparitia unui copil in familie, de decesul unui parinte, de probleme in familie sau in cuplu, de abuz fizic, verbal sau emotional, toate aceste evenimente stresante pot duce la aparitia anxietatii.
Pacientii care sufera de anxietate de regula au si o alta afectiune de sanatate, o boala fizica precum astm, hipertensiune sau diabet, iar hiperactivitatea tiroidei predispune la anxietate. Problemele emotionale precum depresia insotesc anxietatea, de aceea ambele afectiuni trebuie tratate cu maxim de seriozitate. Nu in ultimul rand, una din principalele cauze ale anxietatii o reprezinta consumul de alcool sau de droguri, de regula pentru a scapa de o situatie stresanta din familie.
Factorii psihologici reprezinta ultima cauza a aparitiei anxietatii. Atunci cand unele lucruri la nivelul psihicului nu sunt echilibrate, apare anxietatea. Atunci cand perceptia de sine sau a celor din jur si apropiatilor este exacerbata sau dimpotriva, atunci cand exista o trauma in copilarie sau adolescenta sau teama de viitor, apare anxietatea.
In ceea ce priveste tratarea anxietatii, specialistii urmaresc in permanenta cauzele care duc la anxietate pentru a le elimina si a le trata. Medicamentele ajuta, insa numai pentru o perioada scurta de timp si nu este bine ca pacientii sa faca abuz, crezand ca asa vor scapa de starile de panica si de cele anxioase.