Stiri

Tot ce trebuie sa stii despre lipirea unei tevi de cupru

Tot ce trebuie sa stii despre lipirea unei tevi de cupru

In ziua de astazi gasim multe informatii in mediul online, unele chiar de un real ajutor. Daca lucrezi in domeniu, este posibil sa stii deja aceste lucruri. Dar chiar daca nu lucrezi in domeniu, informatiile prezentate s-ar putea sa iti fie de folos.

Cu ce trebuie sa incepi?

Incepe prin a-ti pregati sculele si materialele de care vei avea nevoie pentru lipirea unei tevi de cupru. Acestea sunt: tevile de cupru, fitinguri de cupru, unul dintre modelele de butelii cupru, arzator, aliaj de lipire, dispozitiv pentru taiat tevi de cupru, pasta decapanta, perii de curatare bavuri, burete abraziv și ruleta.

Odata ce ai pregatite toate sculele si materialele, vei putea sa te apuci de treaba. Pregatirea celor necesare dinainte te va ajuta sa fii mai eficient.

Care sunt pasii pe care va trebui sa ii respecti?

Ca orice proces, si lipirea tevilor de cupru are niste pasi care trebuie respectati intocmai.

Incepem cu masurarea si taierea tevii de cupru. Masoara cu precizie lungimea fiecarui segment de teava. Daca masuratoarea este inexacta s-ar putea sa ai la sfarsit imbinari neconforme.

Continuam cu debavurarea si curatarea interioara a fitingurilor. Realizeaza asta la capatul tevii de cupru, interior, dar si exterior.

Dupa aplica pasta decapanta pe capatul tevii de cupru. Aceasta pasta va proteja suprafetele curatate de oxidare. Stratul pe care il aplici trebuie sa fie subtire si uniform pe capatul tevii.

Apoi va trebui sa introduci teava de cupru in fiting. Asigura-te ca este bine fixat capatul tevii de cupru si ca este atins si capatul cupei de montaj a fitingului.

Dupa se realizeaza lipirea efectiva prin incalzirea fitingului si a tevii. Nu aplica flacara direct pe zona de lipire, pentru ca e posibil ca decapantul sa se lipeasca prematur. Cel mai bine e sa aplici flacara cand pe teava, cand pe fiting.

Ultimul pas este reprezentat de curatarea lipiturii, dar doar dupa ce teava s-a racit. Recomandat este sa lasi teava sa se raceasca natural, pentru ca fortarea racirii poate duce la defectarea imbinarilor. Apoi poti indeparta excesul cu o carpa umeda si poti verifica imbinarea. 

Acum ca stii toate acestea te simti in stare sa lipesti singur o teva de cupru?

Vezi si