Stiri

Rinoplastie pentru sanatatea ta si pentru un aspect frumos al chipului

Nasul este partea cea mai vizibila a fetei, iar forma si aspectul sau general determina perceptia unei persoane de catre ceilalti. Multi dintre noi sunt nemultumiti de nasul. Unora nu le place dimensiunea sau forma lui, altii sufera de o cocoasa sau de aripi prea largi, iar altii doresc sa corecteze un varf de nas in sus sau, dimpotriva, inclinat. 

Toate aceste probleme sunt rezolvate pur si simplu spre bucuria pacientilor cu ajutorul uneia dintre cele mai vechi interventii chirurgicale plastice – rinoplastie. Rinoplastia este o operatie de corectare (modificare) a formei sau dimensiunii nasului, care are ca scop imbunatatirea aspectului acestuia, precum si eliminarea problemelor cu respiratia nazala si crearea unei stari confortabile din punct de vedere psihologic pentru pacient.

Tipuri de rinoplastie

Exista rinoplastii estetice si reconstructive. Scopul principal al rinoplastiei estetice este de a corecta „greseala” naturii prin schimbarea formei sau marimii nasului, si astfel, sa ofere fetei un aspect mai armonios si mai atractiv. Rinoplastia estetica poate fi completa sau superficiala (partiala).

Rinoplastie completa. Rinoplastia completa este o interventie chirurgicala plastica in timpul careia chirurgul afecteaza toate partile structurale ale asa-numitului nas extern: tesut osos, cartilaj si tesuturi moi. O astfel de operatie este indicata pacientilor care doresc sa reduca lungimea sau latimea nasului, sa schimbe forma, sa elimine cocoasa.

Rinoplastie partiala. Rinoplastia partiala (sau superficiala) este o operatie de corectare (modificare) a formei nasului, cand chirurgul se limiteaza la prelucrarea doar a unor parti externe ale nasului, fara a afecta tesutul osos. Rinoplastia partiala se efectueaza daca este necesara corectarea varfului nasului sau reducerea aripilor, desi poate fi necesara o rinoplastie completa pentru a elimina astfel de probleme – acest lucru este decis de medic dupa o examinare si o conversatie cu pacientul.

Rinoplastie reconstructiva. Rinoplastia reconstructiva are ca scop, in primul rand, rezolvarea unei probleme precum eliminarea dificultatilor de respiratie din cauza curburii septului nazal sau hipertrofia cornetelor. Rinoplastia reconstructiva presupune refacerea aspectului nasului, deteriorat (de exemplu, „deplasat in lateral” din cauza unei fracturi), precum si pierdut partial sau complet din cauza unei rani. 

La acest tip de operatie se recurge daca este necesara corectarea unei deformari congenitale a scheletului osteocondral din zona nasului. Uneori, un chirurg plastician trebuie sa sculpteze literalmente un nas nou, folosind cartilajul auricular sau cartilajul costal (in cazuri deosebit de severe), precum si materiale artificiale.

Discuta cu medicul tau

Adesea pacientul trebuie sa fie supus unei interventii chirurgicale nu atat in ​​scopuri cosmetice si estetice, ci mai degraba pentru a restabili respiratia normala, care a fost afectata din cauza deformarii septului nazal, obtinut in timpul leziunii. De regula, interventia chirurgicala post-traumatica include rinoplastia si septoplastia (operatie care vizeaza corectarea septului nazal, scopul sau principal, fiind restabilirea respiratiei nazale normale).

Inainte de a se decide asupra unei operatii de rinoplastie, pacientul, impreuna cu medicul, discuta viitorii parametri si aspectul nasului, precum si despre ce anume isi doreste pacientul sa obtina, iar rezultatul final este modelat pe computer.

Vezi si