Actualitate

Pentru prima oara in istorie, ne-am imprumutat in euro la dobanzi negative. Care e explicatia si ce se intampla daca euro creste puternic

Ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca, pentru prima data in istorie, Romania s-a imprumutat la dobanzi negative in euro, precizand ca, asta inseamna ca daca ne imprumutam un leu trebuie sa dam inapoi 90 de bani.

Mai exact, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, joi, 150 de milioane de euro de la banci la o dobanda de minus 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduala la 5 de luni.

Valoarea nominala a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar bancile au transmis oferte in suma de 229,1 milioane de euro.

Ce inseamna, insa, ca ne-am imprumutat la dobanda negativa? De ce a fost acest lucru posibil abia acum si ce alte tari mai contracteaza astfel de imprumuturi? Si, o alta intrebare pe care ne-o punem, este ce se intampla cu aceasta dobanda negativa in cazul in care euro va creste puternic pana in august, luna …

Citeste mai mult pe ZiarulTop.ro

Vezi si