Actualitate

Mituri despre munca în străinătate: ce ar trebui să știi?

Dacă alegi să muncești în străinătate vei căpăta o experiență profesională deosebită. Numai că îți dorești ca experiența să fie un succes. Tocmai din această cauză îți spunem, în acest articol, de ce mituri ar trebui să te ferești în ceea ce privește munca în străinătate, tocmai pentru ca adaptarea să nu fie un proces greoi și îndelungat. Știm deja că țările preferate de români pentru găsirea unui loc de muncă sunt: Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Germania.

Nu alege oricum agenția de mediere a forței de muncă 

Contează prin cine pleci. Optează întotdeauna pentru societăți comerciale cu personalitate juridică. De asemenea, interesează-te în prealabil dacă există persoane care și-au găsit un loc de muncă prin acea societate. Citește cu foarte mare atenție clauzele din contract și dacă nu ești sigur de ceva întreabă, sau consultă un avocat. Asigură-te că ai chitanță pentru orice sumă de bani pe care ai achitat-o respectivei societăți.    

Nu pleca de acasă neinformat cu privire la țara în care vrei să muncești

Chiar dacă vrei să pleci cât mai repede, nu înseamnă că ești și pregătit să o faci. Este important să cunoști lucruri despre cultura, istoria și obiceiurile celor care locuiesc în acea țară. De asemenea, trebuie să știi care sunt legile care se aplică acolo, fie că este vorba despre regulile de circulație, sau despre consumul de alcool de exemplu.

Nu amâna învățarea limbii străine de care vei avea nevoie

Cel mai bine vei învăța o limbă străină atunci când vei ajunge în țara în care vrei să muncești temporar sau definitiv. Va fi mai simplu să înveți acolo fiindcă vei auzi acea limbă vorbindu-se în jurul tău, vei fi obligat de asemenea să folosești acea limbă, vei face exerciții zilnice. Cu toate acestea, nu este rău deloc să începi învățarea acelei limbi încă de acasă, în așa fel încât să fii sigur că te poți descurca singur în situații critice. Exista asistenti medicali in Germania fara limba germana, dar este mai comod să cunoști limba germană, măcar la nivel de începător.   

Asigură-te că știi unde se află ambasada României

Nu spune niciodată că nu vei avea nevoie de ea. Asigură-te ca stii unde se află și știi cum poți intra în legătură cu cei de acolo.  

Nu fi sigur că nu te vei adapta în străinătate

Adaptarea ta în străinătate depinde numai de tine, indiferent dacă te duci acolo la studii sau pentru a munci. În general, dacă ești o persoană deschisă spre lucruri noi, prietenoasă, dornică să înveți, atunci perioada petrecută în străinătate va fi cea mai frumoasă din viața ta. În mediul academic, dar și în cel profesional vei găsi oriunde persoane care te vor ajuta să te integrezi foarte bine, încă din prima zi. Tot ce trebuie să faci este să fii deschis la diferențele culturale și să nu faci comparații culturale. Dacă vei face asta te vei bucura de o experiență deosebită, de care îți vei aminti cu drag.  

Nu pleca de la ideea că trebuie să lucrezi în domeniul în care ai studiile 

Există o dinamică extraordinară pe piața muncii, în principal din cauza globalizării. De foarte multe ori se întâmplă să ai studii într-un domeniu și să lucrezi în altul, iar acest lucru nu este nici pe departe ceva rău. Asta înseamnă că ai valențe profesionale diverse și ai abilități care nu pot fi decât binevenite din punctul de vedere al viitorilor tăi angajatori. Nu trebuie să renunți la a învăța permanent și a te adapta la schimbările de pe piața muncii, oriunde alegi să te stabilesti. 

Nu-i lăsa pe consilierii de carieră să decidă în locul tău

Oricâte teste profesionale ai face și orice părere ar avea psihologii și consilierii, un lucru este cert, trebuie să faci ceea ce tu crezi că este bine pentru tine. Poți să ții cont de sfaturile altora, dar reține că decizia finală o iei tu, pentru că tot tu vei avea parte de succes sau de eșec. Ești singurul care trebuie să decidă în legătură cu viața ta. 

Imaginea se descarca de aici.

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Your email address will not be published.

Vezi si