Stiri

La ce obiecte sa fii atent daca simti ca esti spionat?

Daca cineva sustine ca se simte spionat, multi vor crede ca este paranoic, numai ca evolutia tehnologiei si accesibilitatea pe care au capatat-o dispozitivele spion permit ca oricine sa le poata folosi, in foarte multe situatii si contexte. In plus, spionajul se poate face oriunde, indiferent ca este vorba despre propria locuinta sau masina, la birou sau chiar in spatiul public. 

Acest lucru este posibili si datorita dimensiunile reduse ale dispozitivelor de spionaj, care permit instalarea in orice spatiu si pe orice obiect, indiferent de dimensiunea sau utilitatea acestuia. 

In ce obiecte pot fi instalate dispozitivele de spionaj? 

In general, pentru spionaj se folosesc microfoane sau camere spion. Aceste sunt unele dintre cele mai eficiente solutii pentru obtinerea informatiilor dorite. Avantajul in ceea ce priveste camerele spion este faptul ca, in cazul unei discutii, vocea si declaratiile pot fi asociate si cu fata vorbitorului, aspect dificil de realizat daca se folosesc microfoanele spion. 

Cu toate acestea, ambele tipuri de dispozitive de spionaj sunt usor de ascuns astfel incat sa nu fie detectate. Adesea, microfoanele si camerele spion sunt integrate in obiectele cele mai banale care se pot afla intr-o incapere. 

De exemplu, intrerupatoru, priza sau becul, sunt obiecte a caror prezenta este intalnita in orice spatiu interior, indiferent de destinatia acestuia, motiv pentru care nu va starni suspiciuni. In aceeasi situatie este si un odorizant de camera sau un router de internet. In schimb, in masina, dispozitivele de spionaj pot fi integrate intr-un stick USB, bricheta sau chiar in cheia auto. 

Faptul ca utilizarea dispozitivelor de spionaj in spatiul public nu este foarte restrictiva, acestea pot fi ascunse in obiecte precum scrumiera sau paharul de cafea ori chiar intr-o sticla de apa din plastic.  

Cum se pot proteja oamenii impotriva spionajului? 

In functie de tehnologia folosita pentru spionaj, exista si solutii care sa contribuie la combaterea si detectarea acesteia. Daca in cazul spionajului prin telefon exista aplicatii care sa il blocheze pe spion, in ceea ce priveste dispozitivele de spionaj, acestea pot fi gasite cu un detector special sau chiar se poate bruia semnalul, cu un gadget dezvoltat pentru acest lucru. 

Prin urmare, activitatile de spionaj nu mai sunt rezervate numai specialistilor din domeniu – spioni si detectivi – ci pot fi desfasurate si de oameni obisnuiti, pe cont propriu, pentru a afla informatiile dorite sau pentru a obtine anumite dovezi. 

Vezi si