Diverse

Judecator, procuror, avocat sau notar – ce profesie ti se potriveste?


Orice profesie in domeniul juridic alegi este important sa stii de la inceput ca urmeaza multi ani de pregatire riguroasa pana la intrarea definitiva in profesie si inceperea exercitarii activitatii, pe deplin. Sunt multi cei care se orienteaza in ziua de azi catre facultatile de Drept, insa putini dintre ei stiu de la inceput care dintre profesiile juridice li se potriveste si cum si-ar dori sa arate traseul lor profesional dupa absolvire. Iata cateva informatii utile despre cele mai cautate profesii din domeniul juridic.

Judecator, procuror

Admiterea la Institutul National de Magistratura este prima conditie pentru intrarea in magistratura.  Cursurile in cadrul INM dureaza doi ani. Dupa primul an, cursatii opteaza in functie de media obtinuta pentru profesia de judecator sau cea de procuror. Dupa absolvirea cursurilor INM, Consiliul Suprem al Magistraturii prin Institutul National de Magistratura organizeaza concursul pentru numirea judecatorilor si procurorilor stagiari. Durata stagiului este de un an, dupa care judecatorii si procurorii sustin examenul pentru numire in functie, numire realizata de Presedintele Romaniei la propunerea CSM. Dupa numirea in functie, urmeaza o alta perioada de 6 luni de formare profesionala.

Dupa definitivat, judecatorii pot lucra in cadrul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel si in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurii au ca principala atributie efectuarea si supravegherea urmaririi penale. Acestia pot confirma sau infirma masurile organelor de cercetare penala si de a da dispozitii obligatorii pentru acestia.

Avocat

Pentru a deveni avocat primul pas este admiterea in profesie prin promovarea examenului de intrare in Barou. Urmeaza apoi o perioada de 2 ani de stagiatura si un examen de definitivat. Profesia poate fi exercitata doar de catre o persoana inscrisa intr-un barou competent al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Avocatul resprezinta personale fizice si juridice in instantele judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor si institutiilor publice, precum si in fata altor persoane fizice sau juridice. Orice persoana are dreptul de a-si alege un avocat, iar avocatul este cel care reprezinta cat mai bine interesele clientului sau, pastrand confidentialitatea cazului.

Profesia de avocat se exercita in cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale si societati profesionale cu raspundere limitata.

Notar

Pentru exercitarea profesiei de notar primul pas este dobandirea calitatii de notar stagiar in urma examenului organizat de Institutul Notarial Roman. Stagiatura duraza doi ani si se incheie cu examenul de definitivat.  Pe langa promovarea examenului dupa perioada stagiului, mai sunt primiti in profesie si cei care au detinut timp de cel putin 6 ani o functie de specialitate juridica si au promovat concursul de admitere in functia de notar public. Activitatea notarilor se desfasoara in cadrul unui birou notarial in cadrul caruia pot functiona unul sau mai multi notari publici asociati.

Vezi si