Stiri

Icoane ortodoxe în miniatură

Sacrul este neprețuit, chiar și atunci când cumpărăm o icoană cu bani, mesajul său rămâne neprețuit și etern. Cu toate acestea, munca maeștrilor este valoroasă și, prin urmare, merită o recompensă pentru cunoștințele și abilitățile lor. În acest sens, există icoane miniaturale, care sunt, de asemenea, încărcate cu mesajul credinței ortodoxe și care poartă măiestria pictorilor moderni.

Miniatura este o artă antică. Arheologii au găsit sculpturi mici încă din vremurile preistorice, în principal figurine în imagini ciudate și forme deseori deformate. Cu toate acestea, miniatura creștină este ceva diferit. De mai bine de un mileniu, acest tip de reprezentare în miniatură a imaginilor sacre a mers mână în mână cu icoane și alte exemple excelente de artă creștină.

Pentru a fi o lucrare numită miniatură, ea trebuie să îndeplinească anumite standarde. Cel mai adesea o pictogramă sau o figură mică nu depășește 100 cm². Se prinde ușor cu palma. Deoarece icoanele miniaturale sunt de obicei copii ale celor mai mari, dimensiunea eșantioanelor mici este de la 1 la 6 față de icoanele originale.

Una dintre cele mai valoroase caracteristici ale icoanelor mici este că de multe ori acestea combină mai multe tehnici de fabricație. Acest lucru le face să fie lucrări ingenioase care combină pictura, relieful, gravarea, argintarea sau aurirea. În acest aspect, unele icoane în miniatură pot fi mai scumpe decât altele.

Imaginile din aceste icoane miniaturale sunt cel mai adesea ale lui Hristos ca Atotputernicul și ale Fecioarei de tipul Hodegetriei sau Eleuse. Foarte populare printre imaginile din miniaturi sunt cele ale sfinților cu caii: George, Dimitar și Mina. În Bulgaria, imaginile Sfântului Ioan de Rila, ale sfinților frați Chiril și Metodiu sunt inevitabile și există icoane în miniatură ale făcătorilor de minuni și imagini mai puțin cunoscute, dar cele care au un accent specific ca mesaj.

Astăzi, icoanele în miniatură sunt cele mai des folosite în casă, într-o compoziție cu candelabru sau pur și simplu atârnate pe perete în casă (desigur conform regulilor Bisericii Ortodoxe). Unii oameni le pun în mașinile lor, deoarece există dimensiuni personalizate doar pentru ei. Mulți oameni îi pun la locul de muncă pentru a le oferi putere, inspirație și credință în fața provocărilor vieții.

Sursă: http://icoane-art.ro/

Vezi si