Performantele gratarelor pe gaz au fost deseori contestate. Multi spun ca nu se poate vorbi despre gratar decat daca este facut cu lemne sau carbuni. Fals. Preparate gastronomice delicioase pot fi realizate la fel de bine si pe un gratar pe gaz.
In plus, vanzarile mari de gratare pe gaz se datoreaza si faptului ca bucatarii din marile restaurante opteaza pentru aceste modele.
Gaz sau carbune?
Care este diferenta? Diferenta fundamentala este destul de evidenta: propanul lichid este cea mai frecventa sursa de caldura pentru gratarurile pe gaz, in timp ce modelele pe carbuni permit bucatarilor sa foloseasca brichete sau mangal din lemn de esenta tare. Exista, desigur, modele hibride de gratare cu arzatoare pe gaz pe o singura parte a gratarului si un spatiu pentru carbune pe cealalta parte. Unele modele folosesc chiar arzatoare cu gaz pentru a aprinde carbunii. Un bucatar va alege unul dintre cele doua modele in functie de spatiul pe care il are la dispozitie, de cat de rapid vrea sa fie gata mancarea sau de confort.
Avantajele gratarului pe gaz
Majoritatea bucatarilor vor spune ca principalul avantaj al utilizarii unor gratare pe gaz profesionale este comoditatea. Un astfel de gratar se aprinde si se incalzeste mai repede decat un model pe carbuni, deci pentru cei care nu au prea mult timp la dispozitie acest lucru este adesea un mare avantaj. In plus fata de incalzirea rapida, gratarul pe gaz se raceste mult mai repede decat cel pe carbuni.
Totodata, curatarea modelelor pe gaz este mult mai simpla, deoarece nu exista niciun carbune sau cenusa de care trebuie sa scapi.
Un alt avantaj il constituie usurinta cu care poate fi controlata temperatura unui gratar pe gaz. Pur si simplu bucatarul roteste un buton si ai mai multa sau mai putina caldura. In schimb la un gratar pe carbuni, caldura este controlata de fluxul de aer si este nevoie de mai multa atentie.