Actualitate

Dulapuri frigorifice pentru o activitate HoReCa profitabilă

Dulapul frigorific profesional este unul dintre cele mai importante dintre elementele unei dotări de restaurant. Rolul său este de a menține prospețimea produselor și, astfel, de a avea grijă de siguranța clienților și de înalta calitate a preparatelor servite. Acest echipament de refrigerare eficient este, de asemenea, o modalitate de a reduce pierderile de alimente. Iată în continuare ce să ai în vedere atunci când alegi dulapuri frigorifice inox pentru business-ul tău HoReCa.

Utilizarea dulapurilor frigorifice în gastronomie

Cel mai important criteriu atunci când comanzi modele de dulapuri frigorifice inox ar trebui să fie scopul acestuia. Există cerințe diferite pentru un echipament de răcire de sticle mici situat în spatele barului și cu totul alte cerințe pentru un dispozitiv folosit pentru depozitarea cărnii într-o unitate gastronomică mare.

Spre exemplu, dacă un dulap frigorific urmează să fie utilizat pentru depozitarea produselor în unitatea de rezervă gastronomică, cele mai importante caracteristici ale sale vor fi eficiența și funcționalitatea. 

Intervalul de temperatură care ar trebui să corespundă tipurilor de alimente depozitate trebuie luat în considerare în primul rând. Evident, cu cât gama este mai largă, cu atât dispozitivul este mai generalist, universal.

Dulapurile folosite în unitățile gastronomice au de cele mai multe ori ghidaje adaptate recipientelor GN, spre deosebire de echipamentele folosite la panificație și cofetărie unde sunt folosite standard rafturile cu dimensiunile de 60 × 40 cm. 

La mare căutare sunt acum modelele de dulapuri de răcire vitrate în magazine, baruri și restaurante. Acestea permit să se afișeze în mod eficient băuturile îmbuteliate, deserturile, gustările și prăjiturile. Datorită faptului că ușile dulapului sunt vitrate și conținutul acestuia este vizibil fără deschidere, se pot evita pierderile de energie și costurile excesive de energie electrică.

Agentul frigorific: tipuri de lichid de răcire pentru dulapurile de catering

Este necesar un agent frigorific (lichid de răcire) pentru ca un dulap frigorific din inox să funcționeze eficient. 

Agentul frigorific este un gaz care datorită funcționării unui compresor se condensează și se evaporă alternativ, modificând în același timp temperatura. Lichidul de răcire rece care circulă în sistemul de refrigerare absoarbe căldura din împrejurimi, ceea ce permite răcirea aerului din cameră.

Impactul negativ al agenților frigorifici asupra mediului este determinat de doi indicatori:

 • ODP (Ozone Depletion Potential) – potențialul de epuizare a ozonului;
 • GWP (Global Warming Potential) – potențialul de a crea efectul de seră.

Sisteme de răcire al dulapului frigorific profesional: static sau dinamic?

Dulapurile frigorifice folosite în gastronomie diferă între ele în primul rând prin sistemul de răcire. 

Răcirea statică este cel mai adesea prezentă în modelele mai ieftine de dulapuri frigorifice HoReCa. În acest caz, nu există circulație a aerului în cameră, ci doar un sistem de convecție naturală. Ca urmare, temperatura din partea de sus a frigiderului este mai mare decât cea de jos. Din acest motiv, acest sistem este adesea denumit răcire gravitațională. 

Un dezavantaj suplimentar este încălzirea rapidă a aerului din cameră atunci când este deschisă (mai ales dacă dispozitivul este plasat într-o încăpere caldă). Dulapurile de răcire cu un sistem static asistat de ventilator sunt o soluție puțin mai bună. În acest caz, circulația aerului este cauzată de un ventilator încorporat.

Răcirea dinamică (răcire forțată) este o soluție mult mai eficientă. Dulapul este echipat cu un sistem special de circulație care permite menținerea unei temperaturi stabile în întreaga cameră de depozitare, chiar și la o frecvență mare de deschidere. Acest lucru se datorează faptului că dispozitivul blochează mișcarea aerului în frigider de îndată ce ușa este întredeschisă.

Cum să alegi dimensiunea dulapului frigorific din inox?

Un dulap frigorific este un dispozitiv de dimensiuni mari care ar trebui să permită depozitarea unor cantități mari de produse. Ele pot diferi ca dimensiune și capacitate: sunt disponibile pentru vânzare aparate mici sub blat, precum și dulapuri foarte mari, cu o capacitate de peste 1000 de litri. Dimensiunea dulapului trebuie, prin urmare, să fie selectată în funcție de nevoile unei anumite locații și de dimensiunea camerei în care va fi amplasat. 

Ia în considerare:

 • dimensiunile exterioare – se referă la cât spațiu va ocupa dulapul de răcire în incintă;
 • dimensiunile interioare – se referă la mărimea camerei interioare de stocare;
 • capacitatea brută – volumul exprimat în litri;
 • capacitatea netă – volumul rezultat după scăderea volumului de rafturi și a altor componente interne.

Cantitatea de produse care pot fi depozitate într-un dulap frigorific dat este influențată nu numai de dimensiunile și capacitatea acestuia. Tipul și aranjarea rafturilor în interior sunt la fel de importante, precum și numărul de ghidaje, datorită cărora se pot organiza spațiul din interiorul camerei. 

Alți parametri ai dulapurilor frigorifice de luat în considerare:

 • material – echipamentul din oțel inoxidabil este foarte durabil, chiar și în cazul utilizării intensive și este, de asemenea, ușor de curățat;
 • nivelul de zgomot – este deosebit de important mai ales dacă echipamentul este amplasat în camera de vânzări, nu în camera din spate;
 • clasa energetică – se referă la consumul de energie al dulapului și, prin urmare, la valoarea potențială a facturilor de energie electrică;
 • clasa climatică – determină temperaturile ambientale la care echipamentul va funcționa corespunzător și eficient;
 • sistemul No Frost – nu se acumulează îngheț în camera de depozitare, ceea ce reduce eficiența dispozitivului;
 • sistem de evaporare a condensului – condensul din sistemul de refrigerare este evacuat automat.

Cele mai bune dulapuri frigorifice le găsești pe tcromania.ro! Intră să le vezi!

Vezi si