Toți cei care au accesat un împrumut bancar sau ifn au auzit de DAE – dobânda anuală efectivă. Unii au tratat acest indicator al creditului cu indiferență, fără să-i acorde importanța cuvenită. Alții i-au exagerat importanța, motiv pentru care nu au reușit să aplice în mod avantajos pentru un credit. Pentru că acest element al unui contract este important, dar nu reprezintă punctul major de referință pentru contract. Până la urmă, DAE are un rol informativ, iar ceea ce contează pentru debitor cu adevărat este să-și permită împrumutul.
Cât de mult influențează DAE un contract de împrumut?
În momentul în care citești că valoarea dobânzii anuale efective a unui contract este 4600% sau 3200%, mai mult ca sigur că vei ocoli respectivul creditor. Iar acest lucru se va întâmpla în ciuda faptului că tu, ca debitor, nu vei solicita decât un credit pe maxim 30 de zile.
În realitate, dacă vei împrumuta banii pentru această perioadă, vei avea de plată o dobândă foarte mică prin raportare la DAE. De aceea, înainte de a aplica pentru un contract analizează în mod detaliat cât este această dobândă, care este rata dobânzii lunare sau pe zi, precum și care sunt penalitățile pe care le poți avea de plată. Acestea din urmă nu sunt incluse în DAE!
DAE – între “sursă de informare” și “sperietoare” pentru viitorii debitori!
60% dintre persoanele care accesează un credit nu își iau toate informațiile necesare de la creditor. Pur și simplu se bazează doar pe datele oferite de compania de împrumuturi. În ciuda faptului că există obligativitatea menționării tuturor costurilor în mod inteligibil, mulți creditori nu procedează în acest fel. Ceea ce înseamnă că aceștia trebuie evitați, iar nu dobânda anuală efectivă!
În general, în DAE sunt incluse toate costurile creditului, mai puțin penalizările pentru întârziere și alte costuri adiționale (în funcție de tipul împrumutului). DAE include rata de dobândă, comisioanele de administrare, acordare, analiză, procesare și interogare BC (Biroul de Credit) și comisionul lunar. Este foarte important ca toate aceste costuri și comisioane să fie prezentate detaliat ca valoare în contractul de împrumut. Lipsa lor trebuie să alarmeze debitorul.
Cu cât te împrumuți pe un termen mai îndelungat, cu atât dobânda anuală efectivă o să aibă o valoare mai mică. Așadar, pe termen scurt, DAE va avea o valoare foarte mare. Însă, atât timp cât îți propui să plătești repede acest credit, valoarea dobânzii nu va fi atât de mare (se calculează pe zi). Nu trebuie să te sperie DAE, dar nici să o ignori. Solicită întotdeauna creditorului să menționeze clar care sunt sumele de bani pe care le datorezi la finalul contractului de împrumut ifn!
Sursă: emporiki.ro