Curiozitati

Delicii cu ciocolată: 3 idei de rețete istorice și rapide care vor satisface poftele iubitorilor de deserturi amărui și rafinate 

În culisele oricărei mari cofetării, ciocolata este acel ingredient indispensabil care conferă un gust și o aromă aparte și pregnantă prăjiturilor alese. O regină suverană în universul dulciurilor artizanale, de casă sau de producție largă, cu un gust bogat și o textură catifelată, istoria milenară a ciocolatei (de peste 4000 de ani) se oglindește asemeni unei dovezi de apreciere pe care personalități precum cuplul regal francez Louis al XIII-lea și Marie-Antoinette, Kate Middleton, Audrey Hepburn și mulți alții au purtat-o pentru o mică plăcere nevinovată. Dacă te afli în căutare de noi idei creative de prăjituri pentru business, al căror ingredient-vedetă să fie ciocolata, aruncă o privire asupra următoarelor rețete dulci-amărui care vor cuceri papilele gustative ale viitorilor tăi oaspeți și clienți.

Iată câteva versiuni de prăjituri cu ciocolată perfecte pentru meniul cofetăriilor actuale: 

  1. „Un tort cremos de ciocolată poate săvârși multe pentru mulți oameni; o face pentru mine.”

       Celebra actriță cu origini englezești și olandeze, Audrey Hepburn, a fost încă din copilărie o iubitoare de ciocolată. Drept dovadă istorică este creionat un episod de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în care un eliberator canadian i-a oferit copilei malnutrite 7 batoane de ciocolată, primele răsfățuri după anii teribili ai ocupației naziste a Țărilor de Jos. 

Tortul în cauză, „Libertate sub forma unui baton de ciocolată” reprezintă, dincolo de un joc de cuvinte ingenios, un desert clasic și simplu de preparat. În materie de ingrediente, personalul unui laborator de cofetărie va avea nevoie de 313 grame de ciocolată amăruie tocată, 60 ml de lapte, 114 grame de unt nesărat tăiat în cubulețe, 8 ouă (separate), 200 de grame de zahăr și de zahăr pudră pentru decor. Se începe prin preîncălzirea cuptorului la 200 de grade Celsius, apoi se unge cu unt și se tapetează cu făină o formă de copt de aproximativ 25-30 centimetri. Se topește ciocolata împreună cu laptele prin metoda bain-marie, urmând a se adăuga bucățelele de unt și se oprește focul. Se încorporează în compoziția formată și gălbenușurile și se amestecă cu grijă. Într-un bol separat, zahărul este combinat cu albușurile pentru a obține o bezea de consistență tare și lucioasă, apoi este alăturat amestecul anterior de ciocolată până când se obține o compoziție asemănătoare celei de tort care va fi turnată în forma de copt. Prăjitura se coace timp de 30 de minute, ținând cont de faptul că după finalizarea ei, aceasta va trebui păstrată în cuptor timp de 10 minute pentru a se evita eventualele crăpături. 

Ca un sfat de servire și prezentare, se poate opta pentru pudrarea ei cu un strat generos de zahăr pudră clienților alături de o cupă de înghețată de vanilie sau de puțină frișcă de casă.

  1. Un tort regal pentru o cofetărie avangardistă

         „The wedding of the century”, celebrată în urmă cu 13 ani la Westminster Abbey, a reprezentat la acel moment un episod intrat în culisele istoriei datorită excentricității și luxului protocolar emanat de alura membrilor familiei regale britanice, ținutelor impresionate ale invitaților și cuplului de miri (William și Catherine), dar și a meniului special creat pentru acea zi dedicată iubirii. Trecând de clasicul și impozantul tort principal cu 8 etaje îmbogățit cu fructe și îmbrăcat în pastă de zahăr albă, cel de-al doilea expus la acel eveniment magic va atrage clienții prin simplitatea și gustul opulent de ciocolată. Pentru că ustensilele pentru cofetării potrivite sunt cele care pot asigura succesul rețetei de tort de biscuiți „no bake”, optează pentru variante confecționate din oțel inoxidabil și antialergice precum cele de la Tomvalk.ro

Procedeul este unul simplu: se începe prin ungerea cu unt a pereților unei forme rotunde de metal ajustabile (de aproximativ 15 cm). Apoi se fărâmițează 225 de grame de biscuiți (a nu se utiliza un mărunțitor electric), după care se bate zahărul (115 grame) și untul moale (115 grame) până se va obține o consistență  cremoasă și pufoasă. Se topește ciocolata pe bain-marie și se adaugă peste crema de unt până la înglobare. 

La final, se combină firimiturile de biscuiți cu 2 linguri de apă caldă peste crema de ciocolată și unt. Se distribuie compoziția în forma metalică și se introduce la frigider până când ciocolata se întărește. O tușă profesionistă este cea a unui ganache de ciocolată neagră (realizat din cantități egale de ciocolată neagră și frișcă125 de grame): se adaugă ciocolata fărâmițată într-o cratiță numai după ce frișca a fost adusă în punct de fierbere; cu mișcări delicate se amestecă ganache-ul până când ciocolata s-a dizolvat și crema a căpătat un aspect lucios și închegat. Tortul cu biscuiți și ciocolată se îmbracă în ganache-ul încă cald și cu ajutorul unei spatule se nivelează suprafața acestuia. Este recomandat ca acest desert să fie servit a doua zi (rece), astfel încât ingredientele să aibă timp să se combine într-o simfonie gustativă. 

  1. Ciocolata, pasiunea faimoasei Marie-Antoinette

          Cunoscută pentru a ei folie de grandeur și extravaganță, Marie-Antoinette a fost, dincolo de zvonurile țesute în jurul imaginii ei controversate, și o mare amatoare de produse dulci pe bază de ciocolată, printre care și de ciocolată caldă. Se spune că aceasta servea dimineața un mic dejun as sweet as possible (macarons, croissante, brioche etc.) însoțit de o ceașcă de ciocolată aburindă conformă tradițiilor curții regale vieneze: cu frișcă proaspătă deasupra. O sursă de inspirație pentru toate cofetăriile, introducerea în rețetar a unei ciocolate lichide à la Marie-Antoinette va ajuta la creșterea profitabilității acestui sortiment al afacerii datorită unui marketing aplicat așa cum trebuie. 

Consideră o astfel de băutură delicioasă, demnă de statura și de rangul unei regine chocoholice, și conferă o șansă variantei originale care recomandă adăugarea unui număr egal de bucăți de ciocolată unei cantități de apă pe măsură până spre fierbere și completată apoi cu un albuș de ou bătut. Pentru a îmbunătăți și reda o notă de originalitate preparatului, îți poți sfătui subalternii să realizeze o monogramă a Mariei-Antoinette din cacao deasupra spumei desertului lichid. 

         În concluzie,  aceste rețete cu ciocolată ilustrează însăși expresia unui maestru cofetar în arta sa, oferind o combinație sublimă între tradiție și inovație. Prin fiecare preparat, conturându-se treptat o poveste a unei cofetării de elită, a unei afaceri de succes consolidate prin valori precum prestigiu, diversitate culinară, istorie și loialitatea unei clientele câștigate pe merit.

Vezi si