Cand vine sezonul de iarna, toate vehiculele de pasageri inmatriculate in Romania trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna Hankook, de exemplu. Unele anvelope afiseze o mica pictograma a unui munte cu trei varfuri cu un fulg de zapada in interior. Dupa cum iti poti imagina, aceasta pictograma nu este imprimata pe anvelopele tale pentru a arata frumos. Acesta certifica faptul ca aceste anvelope de iarna au fost proiectate special pentru conducerea pe timp de iarna si ca au fost testate in conditii climatice de iarna inainte de a fi comercializate.
Pictograma de iarna este obligatorie, dar aparitia sa pe anumite anvelope de iarna dateaza din 1999. La acea vreme, asociatiile producatorilor de anvelope au stabilit liniile directoare pentru un test de performanta care sa permita identificarea cu usurinta a anvelopelor care ofera siguranta: performanta pe gheata si zapada, precum si la temperaturi de inghet. Anvelopele cu pictograma mica sunt cele care au atins sau au depasit obiectivele stabilite de test.
Cum sa recunosti o anvelopa de iarna?
Anvelopa de iarna se remarca prin marcajele 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) si M+S (Mud and Snow). Acest ultim marcaj inseamna ca anvelopa a fost supusa unor teste reglementate. 3PMSF este un adevarat marcaj de iarna (marcajul M+S este mai putin restrictiv).
Anvelopele de iarna sunt intr-adevar recomandate pentru acest sezon, dar avand in vedere performantele lor pe carosabil umed, poti beneficia deja de toata utilitatea lor si toamna. Expertii in anvelope iti vor spune ca acest tip de anvelopa poate fi montat pe masina ta din octombrie pana in aprilie. Ele sunt garantia ta aderentei perfecte pe sol in timpul acestor 2 anotimpuri ale anului.
Hiper eficiente in conditii de iarna, dar nu numai, anvelopele „de iarna” ofera un plus de siguranta pe suprafetele umede.
De ce sa se adapteze la conditiile de iarna?
Testele o demonstreaza, anvelopele potrivite fac diferenta: desi exista variatii ale distantelor intre marci si temperatura la sol influenteaza si distanta.
Cateva diferente de distanta de franare intre o masina echipata cu anvelope de vara si o masina echipata cu anvelope de iarna:
– pe teren umed: intre 3 si 5 metri la 80 km/h
– pe teren acoperit cu zapada: 30 m la 50 km/h (conducem mai des cu viteze peste 50 km/h).
Argumentul numarul 1 pentru a investi in anvelope de iarna este ca sub 7° vei avea oricum un castig in siguranta si distanta de franare pe toate tipurile de teren.