Stiri

Cumpara titluri de stat si actiuni OMV Petrom de la Goldring

Cumpara titluri de stat si actiuni OMV Petrom de la Goldring

Daca cumperi titluri de stat, acorzi un imprumut statului respectiv. Cu dreptul de proprietate, ai o creanta impotriva statului care a emis-o si esti creditorul acestuia. Tranzactionarea titlurilor de stat nu este altceva decat tranzactionarea cu bilete la ordin, care da dreptul detinatorului de a cere bani de la stat. 

Statul, la randul sau, emite astfel de bilete la ordin pentru a strange si a avea bani lichizi. Achizitionarea de titluri de stat este posibila cu sume foarte mici, astfel incat oferta nu se adreseaza exclusiv investitorilor mijlocii si mari, ca multe alte oportunitati de investitii. In principiu, emiterea de titluri de stat nu este altceva  decat o forma clasica de investitie publica: miliardele pe care un stat vrea sa le imprumute la un anumit moment, in timp sunt distribuite intre multi investitori.

Unde sunt tranzactionate titlurile de stat?

Majoritatea titlurilor de stat sunt tranzactionate la bursa, asa ca este usor sa cumperi actiuni OMV Petrom. Chiar si cele care sunt tranzactionate doar la ghiseu pot fi obtinute, de obicei, prin banca unde ai depozitul sau printr-un broker. Exista fonduri care investesc doar in obligatiuni din diferite tari, dar exista si fonduri care detin in portofoliu doar titluri de stat ca elemente sigure si rezistente la criza, asa cum sunt actiunile OMV Petrom. 

Intr-adevar, titlurile de stat sunt considerate in general sigure si sunt clasificate ca titluri de valoare promovat pentru investitorii aversivi la risc. Actiunile la OMV Petrom sunt chiar demne de incredere, ceea ce inseamna ca pot fi cumparate de un administrator de active pentru o persoana care nu este majora. Acest tip de investitii este supus unor reguli deosebit de stricte in ceea ce priveste riscul. 

Cu toate acestea, riscul dintre titluri de stat din diferite tari este diferit. In cazul tarilor a caror solvabilitate este discutabila, exista un risc mai mare de neplata cu aceasta forma de investitie. Ca urmare, este mai dificil pentru aceste state sa gaseasca creditori dispusi pe piata financiara internationala. 

Prin urmare, astfel de titluri de stat au dobanda mult mai buna. Astfel, te poti astepta la un randament mai mare. Acest lucru deschide potentiali cumparatori care sunt dispusi sa isi asume un risc proportional in asteptarea unui profit relativ mare. Recent, o astfel de evolutie a putut fi observata in statele euro care se aflau in pragul falimentului national si pentru ale caror titluri de stat, rata dobanzii era uneori de peste 30%.

Actiuni OMV Petrom

Toate actiunile OMV Petrom sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt detinute de persoane fizice si juridice. 

Cu circa 35 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 – 2021, OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, investind in aceeasi perioada, aproximativ 17 miliarde euro. Сaldurа nu еѕtе dоаr аfаra in рlіna vаra, сі sі ре burѕеlе dіn intrеаgа lumе. 

Сеі mаі іmроrtаntі іndісі burѕіеrі dіn lumе ѕunt арrоаре dе nоі mахіmе іѕtоrісе. Sі асum іnvеѕtіtоrіі сu fоndurі dе rеzеrva ѕе соnfrunta сu intrеbаrеа – еѕtе un mоmеnt bun реntru а cumpara actiuni OMV Petrom ре fоndul mахіmеlоr rесоrd?

Vezi si