Actualitate

Cum să dai primul ajutor în caz de electrocutare

Electrocutarea poate fi un eveniment neașteptat și potențial periculos care poate avea loc în viața de zi cu zi. De la scurtcircuite neașteptate la lucrul cu echipamente electrice, riscul de a fi expus la un șoc electric nu poate fi ignorat. Cu toate acestea, cunoașterea modului corect de a acorda primul ajutor în caz de electrocutare poate face diferența între o situație de urgență bine gestionată și o tragedie.

În acest articol, vă vom ghida prin pașii esențiali pe care trebuie să îi urmați pentru a oferi primul ajutor adecvat unei persoane electrocutate. 

Ce este electrocutarea?

Electrocutarea este un termen care se referă la expunerea unei persoane sau a unui animal la o descărcare electrică sau la trecerea curentului electric prin corpul lor. Acest fenomen poate să apară atunci când o persoană intră în contact cu surse de electricitate, cum ar fi prize, cabluri, aparate electrocasnice sau instalații electrice defecte.

Electrocutarea poate avea consecințe variate, de la ușoare și temporare, cum ar fi furnicături sau arsuri minore, până la leziuni grave sau chiar deces, în funcție de intensitatea și durata expunerii la curentul electric.

Este important de menționat că termenul „electrocutare” este adesea folosit în mod incorect pentru a descrie situațiile în care o persoană este rănită sau ucisă de un curent electric. Cu toate acestea, corect este să folosim termenul „electrocuție” pentru a descrie situațiile în care o persoană suferă leziuni grave sau deces din cauza expunerii la curent electric.

În cazul unei electrocutări, este esențial să acorzi primul ajutor cât mai rapid pentru a minimiza riscurile și a proteja victima de complicații grave.

Ce poate cauza electrocutarea?

Ce poate cauza electrocutarea?

Sursa foto

Electrocutarea este cauzată de trecerea unei cantități de electricitate printr-un corp uman sau un alt organism viu. Acest fenomen poate avea loc în diverse circumstanțe, iar cauzele electrocutării pot varia. Iată câteva dintre cauzele comune ale electrocutării:

 • Contact direct cu surse de curent electric: Acesta este unul dintre cele mai obișnuite moduri de electrocutare. Contactul direct cu firele electrice dezgolite, prize sau alte surse de curent electric poate duce la electrocutare.
 • Scurtcircuitarea sau defecțiunile echipamentelor electrice: Defecțiunile în echipamentele electrice, cum ar fi cablurile sau prizele deteriorate sau defectele din instalațiile electrice pot crea situații periculoase care pot duce la electrocutare.
 • Utilizarea incorectă a echipamentelor electrice: Folosirea necorespunzătoare a echipamentelor electrice sau manipularea lor în mod inadecvat poate crea riscuri de electrocutare. De exemplu, atunci când folosiți aparate electrice în apropierea apei sau când atingeți echipamente electrice cu mâinile umede.
 • Lucrul cu energie electrică: Persoanele care lucrează în domeniile care implică manipularea energiei electrice, cum ar fi electricienii sau tehnicienii de rețele, sunt expuse la riscuri mai mari de electrocutare.
 • Descărcările naturale de electricitate: În cazuri rare, electrocutarea poate avea loc ca urmare a descărcărilor naturale de electricitate, cum ar fi trăsnetele sau descărcările electrice din mediul înconjurător.
 • Accidente domestice: Electrocutarea poate avea loc în caz de accidente domestice, cum ar fi utilizarea incorectă a uneltelor sau dispozitivelor electrice în gospodărie.

Ce simptome apar în caz de electrocutare?

Ce simptome apar în caz de electrocutare?

Sursa foto

Simptomele unei electrocutări pot varia în funcție de gravitatea șocului electric și de zona corpului care a fost afectată. Unele dintre simptomele comune care pot apărea în caz de electrocutare includ:

 • Durere: Una dintre primele senzații pe care le poate simți o persoană electrocutată este durerea în zona afectată. Aceasta poate varia de la o senzație de furnicături la dureri severe.
 • Tensiune musculară: Corpul poate experimenta contracții musculare involuntare, care pot provoca rigiditate musculară și incapacitatea de a se mișca.
 • Probleme respiratorii: Electrocutarea poate afecta sistemul respirator, determinând dificultăți în respirație sau chiar oprirea temporară a respirației.
 • Tulburări de ritm cardiac: Un șoc electric puternic poate afecta ritmul cardiac, determinând aritmii cardiace sau chiar stop cardiac. Aceste situații sunt extrem de grave și necesită intervenție medicală de urgență.
 • Pierderea conștiinței: În cazurile grave, electrocutarea poate provoca pierderea cunoștinței sau stare de șoc.
 • Arși sau leziuni vizibile: Un șoc electric puternic poate provoca arsuri sau leziuni vizibile la nivelul pielii sau țesuturilor. Aceste leziuni pot varia de la arsuri minore până la leziuni grave.
 • Dureri de cap, amețeli sau greață: Unele persoane pot experimenta dureri de cap, amețeli sau greață după o electrocutare.

Care sunt leziunile în caz de electrocutare?

Care sunt leziunile în caz de electrocutare?

Sursa foto

Electrocutarea poate provoca o varietate de leziuni, iar severitatea acestora depinde de cât de puternic a fost șocul electric și de durata expunerii la electricitate. Iată câteva dintre leziunile comune care pot să apară în caz de electrocutare:

 • Arsuri: Unul dintre cele mai frecvente tipuri de leziuni în caz de electrocutare sunt arsurile. Acestea pot fi arsuri de gradul I (arsuri superficiale), gradul II (arsuri mai profunde) sau gradul III (arsuri grave), în funcție de gravitatea șocului electric. Arsurile pot afecta pielea și țesuturile subiacente și pot necesita tratament medical.
 • Leziuni tisulare: Electricitatea poate provoca deteriorarea țesuturilor, cum ar fi mușchii, tendoanele și nervii, în zona în care a avut loc electrocutarea. Acest lucru poate duce la disfuncționalități sau dureri cronice.
 • Leziuni cardiace: Un șoc electric puternic poate afecta ritmul cardiac, provocând aritmii cardiace sau chiar stop cardiac. Leziunile cardiace sunt extrem de grave și necesită intervenție medicală imediată.
 • Leziuni pulmonare: Electrocutarea puternic poate determina stopul respirației sau afectarea funcției pulmonare. Aceste leziuni pot varia de la dificultăți respiratorii temporare până la insuficiență respiratorie severă.
 • Leziuni ale sistemului nervos central: Un șoc electric poate afecta sistemul nervos central, provocând confuzie, amețeli, convulsii sau chiar pierderea conștiinței.
 • Leziuni oculare: Electrocutarea poate provoca leziuni la nivelul ochilor, cum ar fi afectarea retinei sau apariția unor corpuri străine în ochi.
 • Leziuni ale scheletului: În unele cazuri, electrocutarea poate provoca leziuni ale oaselor sau fracturi ca urmare a contracțiilor musculare puternice.

Cum acordăm primul ajutor în situația unei electrocutări

Atunci când te confrunți cu o situație de electrocutare, fie că ești victimă sau martor, este crucial să știi cum să reacționezi pentru a minimiza potențialele consecințe grave. Fiecare situație este unică, iar abordarea potrivită poate face diferența.

Îngrijirea imediată în caz de electrocutare

 • Evaluați situația: În primul rând, evaluați gravitatea situației. Dacă victima este conștientă și nu prezintă semne vitale periculoase, puteți interveni cu măsuri de prim ajutor.
 • Asigurați siguranța: Întrerupeți orice sursă de curent electric, dacă este posibil, pentru a vă proteja pe voi și victima de orice risc suplimentar. Dacă nu puteți opri sursa electrică, încercați să îndepărtați victima de la aceasta folosind obiecte care nu conduc curentul (lemn, plastic, textile groase) și asigurați-vă că nu pășiți pe suprafețe umede. Purtați mănuși de cauciuc, dacă sunt disponibile.
 • Îngrijirea victimei conștiente: Dacă victima este conștientă, asigurați-vă că este în siguranță și așezați-o în poziție laterală de siguranță. Acoperiți-o cu o pătură și bandajați plăgile arse. Dacă există suspiciune de fractură, imobilizați zona afectată cu atele și transportați victima la spital sau așteptați sosirea ambulanței.
 • Îngrijirea victimei inconștiente: Dacă victima este inconștientă, verificați semnele vitale (respirație și puls). Începeți imediat măsurile de resuscitare cardio-respiratorie (5 compresii toracice alternând cu 2 insuflații gură-la-gură). Asigurați-vă că victima este în siguranță și bandajați plăgile arse. Transportați victima la spital sau așteptați sosirea ambulanței.

Dacă tu ai fost electrocutat

Dacă ești victima electrocutării, urmează acești pași:

 • Opriți sursa de curent: Dacă poți, oprește sursa de curent electric cât mai rapid posibil.
 • Cere ajutor: Sună la numărul de urgență 112 sau strigă după ajutor pentru a primi asistență rapidă.
 • Nu te mișca inutil: Încearcă să nu te miști, cu excepția situației în care trebuie să te îndepărtezi de sursa de curent electric.
 • Caută asistență medicală: Chiar dacă simți că șocul a fost minor, mergi la medic cât mai repede posibil. Adesea, leziunile interne pot apărea fără simptome evidente. De asemenea, acoperă arsurile cu bandaje sterile pentru a preveni infecțiile. Evită să lipsești bandajele de pielea afectată.

Vezi si