Statistic vorbind, bateria auto are o durata de viata cuprinsa intre 3 si 4 ani. Sunt si baterii auto care supravietuiesc pana la 6 ani, dar si baterii auto care se strica dupa numai 2 ani. Durata de viata a bateriei auto depinde de la un autoturism la altul, dar si de conduita conducatorului auto la volan.
Spre exemplu, o baterie care deserveste o masina care circula foarte mult pe distante scurte in oras va avea o durata de viata mult mai scurta decat o baterie auto de pe o masina care circula pe distante mai lungi, cu opriri mai putin dese.
Acest lucru se intampla deoarece bateriile auto furnizeaza la pornire o cantitate mare de curent, pe care alternatorul nu are timp sa o recupereze daca masina circula pe distante scurte. De aceea, bateria sta intr-o stare permanenta de descarcare, care ii afecteaza, in timp, capacitatea de a porni. O durata mai mare de viata o au bateriile auto de pe site, a caror calitate este garantata de producatori.
Trucuri pentru a mari durata de viata a bateriei auto
Bateria auto este o componenta foarte importanta a autoturismului, pentru ca aceasta ajuta la functionarea acestuia in mod optim. Intretinerea si verificarea bateriei auto trebuie facute regulat, mai ales toamna si iarna. Daca soferii sau proprietarii ignora aceste masuri, atunci durata de viata a bateriei auto este mult scurtata.
Pentru ca bateria autoturismului sa reziste pe termen lung, este important ca oamenii sa ia masuri de precautie din timp. Preventia din timpul verii este foarte importanta: conducatorii auto trebuie sa verifice in mod periodic nivelul electrolitului si sa adauge, la nevoie, apa distilata. Consumatorii de curent trebuie folositi cu precautie.
Pentru o functionare optima, indiferent de tipul autoturismului, conducatorii trebuie sa puna accent pe folosirea cu prudenta a consumatorilor de curent precum clima, radioul, farurile, dezaburirea, dezghetarea etc. inainte de a porni motorul.
In plus, conducatorii auto nu trebuie sa lase niciodata bateria sa se descarce complet. Sunt unele cauze pentru care bateria se descarca pana la capat, de exemplu, atunci cand raman unul sau mai mult consumatori de curent raman porniti o perioada mai lunga de timp. Cea mai frecventa situatie este cea in care farurile sunt uitate aprinse peste noapte. Aceasta situatie, petrecuta in mai multe randuri, duce la defectarea bateriei.
Cum poate fi prevenita defectarea prematura a bateriei auto?
Bateria auto trebuie achizitionata din magazine specializate, atat fizice, cat si online, care comercializeaza piese si baterii auto. Clientii trebuie sa fie atenti la garantia pe care o primesc, intrucat aceasta asigura verificarea piesei de catre personal specializat, in cazul in care apar probleme.
Cand temperatura de afara scade, sunt recomandate vizitele la service-ul auto. In plus, se recomanda verificari periodice, chiar lunare daca este nevoie, pentru a nu intampina probleme cu bateria pe termen lung. In rest, se recomanda verificarea bateriei o data la 6 luni.