Fumatul este un obicei pe cat de nesanatos, pe atat de popular in randul adultilor. Desi ofera o anumita placere pe moment, acesta afecteaza starea generala de sanatate, de la organele interne, pana la aspectul pielii si sanatatea dintilor.
De aceea, inainte de a se incepe un tratament stomatologic cu implant dentar se recomanda evitarea fumatului, la fel cum este si in cazul perioadei post-interventie, de recuperare si vindecare. Aceste recomandari sunt facute de toti medicii stomatologi deoarece fumatul poate influenta in mod negativ procesul de vindecare si oseointegrare a implantului, ducand uneori pana la esuarea tratamentului de restaurare dentara.
Efectele fumatului asupra implanturilor dentare
Fumatul este foarte daunator, deoarece pe langa schimbarea culorii dintilor, favorizeaza si chiar accelereaz parodontita. De asemenea, acest obicei afecteaza si procesul de vindecare, cotribuind la aparitia complicatiilor.
Mai multe studii au aratat o intarziere a vindecarii inciziilor rezultate in urma interventiei de inserare a implanturilor dentare la fumatori, dar si apariția unor complicatii. Fumul de tigara afecteaza, de fapt, diferite etape ale procesului de vindecare intr-un mod negativ, deoarece contine peste 4.000 de substante diferite, inclusiv monoxid de carbon si nicotina, care au un efect direct asupra vindecarii ranilor.
Monoxidul de carbon determina o scadere a oxigenarii tesuturilor si o microcirculatie sanguina deficitara. Nicotina are un efect vasoconstrictor și trombogen, ceea ce reduce fluxul sanguin si aportul de nutrienti esentiali pentru vindecarea tesuturilor. De asemenea, fumatul modifica raspunsul imunitar, deoarece afluxul de celule ale sistemului imunitar este mai mic la fumatori.
Cat dureaza perioada de recuperare si vindecare dupa inserarea implanturilor dentare?
Intervalul de timp necesar pentru vindecarea gingiilor dupa interventia de inserare a implanturilor dentare este cuprins intre 3 si 6 luni, in functie de numarul implanturilor si complexitatea fiecarui caz. Aceasta perioada trebuie sa permita osului sa integreze pe deplin implantul, adica osul trebuie sa inconjoare implantul si chiar sa-i colonizeze structura pentru a-i conferi o stabilitate comparabila cu cea a unui dinte real.
In timpul acestei faze de vindecare, chirurgul va pune pacientului o coroana temporara astfel incat aspectul estetic al zambetului sa nu fie afectat.