Stiri

Cum alegi usile de interior potrivite?

Alegerea usilor de interior pentru o casa sau un apartament este o etapa foarte importanta si deloc  usoara. Aceasta decizie trebuie luata in considerare cu atentie. La urma urmei, usile de interior ar trebui sa fie nu numai practice, ci si estetice – ele subliniaza si completeaza caracterul interiorului. 

Alegerea insa devine tot mai dificila datorita progresului tehnologiei, care ofera o multitudine de inovatii, ce contribuie la eficienta si utilitatea usilor. De cele mai multe ori, tendinta este ca usa de interior sa fie aleasa in functie de model sau culoare, dar  un criteriu foarte important il reprezinta materialul din care este fabricata. De el depinde durata de viata a unei usi. 

Materiale pentru producerea usilor de interior

Inainte de a alege usile de interior, proprietarii trebuie mai intai sa stabileasca materialul preferat pentru realizarea acestora. In prezent, usile de inalta calitate sunt realizate din materiale naturale, precum lemn masiv:

  • stejar;
  • artar;
  • pin si alte tipuri de lemn.

Pentru o varianta mai ieftina se pot achizitiona usi de interior din PAL, MDF, HDF acestea fiind materiale artificiale. Principalul lor avantaj este pretul. In plus, exista usi din categoria de pret mediu realizate din materiale combinate – acestea combina atat lemnul natural, cat si materialele artificiale. Preturile pentru astfel de usi sunt medii, dar au o durata lunga de viata si un aspect luxos, precum usile din lemn masiv.

Dimensiunile usilor de interior

Usile de interior au dimensiuni standard, dar pot fi realizate si la comanda. Dimensiunile depind in principal de model, precum si de tipul de deschidere a usii. Dimensiunile standard ale usii de interior: 200 cm inaltime si 80 (70 sau 60) latime.

Cum alegi culoarea usii?

Exista o regula nescrisa in designul interior si anume, culoarea trebuie sa treaca de la nuante inchise la deschise, de jos in sus. Aceasta inseamna ca podeaua trebui sa aiba o nuanta mai inchisa decat peretii, iar peretii o nuanta mai inchisa decat tavanul. 

In acest caz, trebuie respectata armonia in schema de culori, iar usile si pragurile vor crea un contrast. Daca este vorba de o camera intunecata, se recomanda, de asemenea, o usa in culori deschise, daca este deschisa – culori inchise (se creeaza contrast). Daca incaperea este mica – recomandarea este ca usa sa fie in nuanta deschisa, deoarece creeaza iluzia de spatiu.

Intr-o casa amenajata in stil clasic, usile in culori deschise se vor potrivi foarte bine. Acestea sunt capabile sa mareasca vizual camera. La aceste modele un maner usa cu finisaj bronz antic ofera o nota de stil si eleganta.  

Constructia canatului usii

Constructia canatului este importanta deoarece determina rezistenta usii in sine. Exista mai multe variante de proiectare: 

  • miez tip fagure (2 placi HDF, intre care se afla o umplutura de pal) – sunt foarte usoare; 
  • miez din PAL perforat – izoleaza bine si sunt stabile;
  • miez din panou plin – in general pentru usile de la intrare.

O usa de interior bine aleasa nu va distrage atentia de la decorul camerei, ci il va completa armonios, oferind liniste si intimitate proprietarilor.

Vezi si