Stiri

Cum alegi puterea potrivită a unui generator de curent?

Generatorul de curent electric este un aparat valoros pentru aproape orice casă și de neprețuit dacă locuinţa se află într-o zonă cu furtuni sezoniere mari sau luni severe de iarnă. Astfel de zone sunt, de obicei, fără electricitate timp de câteva zile. 

Dacă proprietarii deţin  un generator de energie fiabil și dimensionat corespunzător, vor face faţă  mai ușor acestor zile dificile, până când compania de energie va restabili electricitatea în zonă.

Cum se alege generatorul de curent potrivit pentru acasă?

  • Înainte de a merge la cumpărături pentru astfel de echipamente, proprietarii trebuie să 

aibă o idee despre energia consumată de aparatele principale de uz casnic. Astfel vor şti exact de ce putere a generatorului este nevoie.

  • În principiu, fiecare aparat are pe el o etichetă sau o placă cu informații și ar trebui să 

fie scris ce consum sau ce putere are. Dacă nu există placa, se poate căuta manualul sau informațiile pe Internet.

  • O modalitate de a calcula puterea aparatelor este de a utiliza un ampermetru. 

Ampermetrul este plasat în linie cu fiecare dispozitiv și înregistrează curentul consumat. Se poate cumpăra şi efectua verificarea de către proprietar sau se poate apela la un electrician. 

  • După măsurarea tuturor aparatelor electrice și a consumului lor de curent, amperii sunt 

adăugați pentru a putea calcula puterea necesară a generatorului pentru curentul de care este nevoie.

  • După ce s-a măsurat și însumat consumul total de curent al dispozitivelor, se va 

calcula puterea lor totală în wați W. Calculul se face cu formula W = VxA, unde V este tensiunea – 220 volți în acest caz și A este amperajul măsurat. 

De exemplu, dacă s-a măsurat un consum total de curent de 30 amperi, puterea este de 220×30 = 6600 wați sau 6,6 kilowați putere totală a dispozitivelor. Recent, pe piață există dispozitive care măsoară direct puterea, trebuie doar conectate la priză și apoi conectat consumatorul la ele.

  • Unele dintre aparatele mai mari din casă au nevoie de mai mult 

curent pentru a porni decât în ​​timpul funcționării normale (uneori de trei ori mai mult), ceea ce înseamnă că au nevoie de mai multă putere a generatorului de curent. Acest lucru este important de reținut atunci când se însumează puterea necesară. 

Trebuie aflat care aparat are cel mai mare consum de energie la pornire și se adaugă diferența la puterea totală necesară. Nu este nevoie să se adauge diferența tuturor aparatelor cu un curent mare de pornire, deoarece este puțin probabil ca 2 sau mai multe aparate să pornească simultan.

  • Când există un rezultat general pentru puterea necesară, se adăuga încă 20%, drept 

marjă. În acest fel, generatorul de energie nu se va epuiza și va avea o marjă mică dacă se decide adăugarea unui alt mic consumator. Funcționarea mai ușoară a generatorului îi va permite să funcționeze mai mult din cauza consumului redus de combustibil.

Majoritatea oamenilor cumpără generatoare de curent fără a lua în considerare cantitatea de energie de care au nevoie, iar acest lucru duce, de obicei, fie la un consum mare de combustibil, prin cumpărarea unui generator de energie prea mare, fie la lipsa de energie, atunci când cumpără unul de putere mai mică.

Vezi si