Curiozitati

Cum a apărut jocul de poker?

Pokerul este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de cărți din lume și milioane de oameni îl practică zilnic. Fie că o fac de distracție sau pe bani reali, oamenii sunt captivați de jocul de poker, care îți oferă posibilitatea și să te distrezi, dar și să-ți arăți anumite abilități și să le dezvolți.

Istoria pokerului nu este însă tocmai certă. Unii oameni sunt de părere că acest joc se trage din China anilor ‘900, unde se juca cu bucăți mari pictate, deoarece cărțile de joc nu erau încă inventate.

Cea mai cunoscută ipoteză este aceea că jocul de poker provine dintr-un joc persan numit „As Nas” și ar fi apărut undeva în secolul al 16-lea. Pe de altă parte, francezii spun că pokerul își are originile în jocul numit „poque”, iar nemții spun că „pochspiel” este adevăratul predecesor al jocului de poker.

Așadar, istoria jocului de poker este oarecum incertă, dar prima atestare oficială datează din anul 1829. La acel moment, actorul britanic Joseph Crwell a notat, într-un jurnal, că a văzut un grup de emigranți în timp ce jucau poker în așteptarea vaporului, undeva în estuarul râului Mississippi.

Joseph Crowell a descris și regulile din acel moment. Astfel, 20 de cărți erau împărțite câte 5. Persoana care considera că are cea mai bună mână paria, iar dacă se adunau mai multe pariuri, se arătau cărțile pe masă și cel mai bun lua banii.

Popularitatea pokerului a crescut însă tot mai mult în ultimii 200 de ani. Jocul a devenit tot mai cunoscut în întreaga lume în special datorită călătoriilor lungi pe vapoare. Oamenii obișnuiau să joace poker pentru a face timpul să treacă mai repede, astfel că în câțiva ani acesta a ajuns în toate colțurile lumii. Pe atunci însă, nu existau chintele și culorile, ci doar o pereche sau două, trei bucăți, full și careu. De asemenea, ulterior s-a trecut și la varianta cu 52 de cărți în loc de 20, astfel că blufurile au devenit mai greu de depistat.

Texas Hold’em, cel mai popular joc de poker

În zilele noastre, cea mai populară variantă a jocului de poker este Texas Hold’em. Istoria acestuia începe în anul 1925, cu mențiunea că jucătorii nu primeau 5 cărți, ci doar 2. Restul de trei erau așezate pe masă cu fața în sus și toți jucătorii le foloseau pentru a-și face propria combinație.

Din acel moment, jocul de poker a devenit tot mai mult unul în care contau abilitățile. Blufurile au devenit tot mai dificile, iar pokerul a fost considerat și încă este un joc în care inteligența contează.

Din 1970 s-a scris o nouă pagină în istoria pokerului deoarece au început turneele din cadrul World Series of Poker, cel mai vechi festival care a contribuit foarte mult la popularizarea acestui joc.

Un pas major s-a făcut însă în 1998, când a apărut prima cameră online de poker. De asemenea, din 2003, turneele importante de poker au început să fie inclusiv televizate. Pokerul a devenit astfel mult mai accesibil pentru toată lumea, iar ascensiunea în acest domeniu a devenit mult mai rapidă.

De asemenea, pokerul a devenit și o activitate în care se pot obține sume impresionante. Cel mai mare premiu din istoria jocului de poker i-a revenit americanului Bryn Kenney, care a câștigat 16.890.509 lire sterline (20.5 milioane de dolari) în 2019. El nu a câștigat acest turneu, ci a rămas la masă cu chinezul Aaron Zang, căruia i-a propus să împartă premiul final. Chinezul a acceptat și s-a ales și el cu un premiu în valoare de 13.779.491 de lire sterline.

Dincolo de acest aspect, pokerul este și o activitate foarte relaxantă, precum privitul filmelor sau ascultatul muzicii.

Vezi si