Curiozitati

Cele mai scumpe 10 tablouri din lume

Cuprins:

  • Picturile artiștilor celebri, mai valoroase după moartea lor
  • 10 tablouri vândute pe prețuri exorbitante la licitațiile de artă

Valoarea unui tablou celebru crește cu timpul, ca și a unui vin bun

Se spune adesea că moartea unui artist ajută prin aceea că aduce mai multă valoare operei sale. Oarecum morbid, dar adevărat.

Cele mai scumpe picturi din toate timpurile sunt impresionante, nu numai pentru importanța lor artistică, ci și prin valoarea exorbitantă pe care o au unele dintre acestea în zilele noastre. Evaluarea în crescendo a devenit ceva extrem de obișnuit, deși, cu riscul de a ne repeta, este un lucru extrem de ingrat ca să ne gândim că după moartea unui artist plastic important lucrările sale devin din ce în ce mai valoroase.

După cum putem vedea din documentarele de pe canalele de artă, procesul de stabilire a prețurilor în lumea picturii funcționează conform propriilor reguli, uneori destul de imprevizibile și diferă semnificativ de principiile de stabilire a prețurilor din alte domenii.

Probabil că tocmai din acest motiv au apărut și reproduceri ale unor opere de prim rang sub formă de tablouri canvas ieftine, pentru ca și marele public să se bucure de frumusețea lor.

Cele mai scumpe 10 tablouri din lume

  1. „Mântuitorul lumii” (tablou probabil pictat în 1499), Leonardo da Vinci

Istoria prețurilor la care a fost evaluat acest tablou este cu adevărat una de poveste. Pentru început, credibilitatea lucrării în cauză ca avându-l ca autor pei Leonardo da Vinci a fost și chiar mai este și în prezent una destul de îndoielnică.

Cu toate acestea, se poate afirma că majoritatea experților în opera Leonardo sunt înclinați să creadă că lucrarea aparține cu adevărat marelui maestru al Renașterii.

Evident, există și voci ale unor experți de artă care sunt înclinați să creadă că doar o parte din tablou a fost pictat de Leonardo da Vinci, iar în rest a fost realizat de un elev al său.

Tocmai din acest motiv, în anul 1958, lucrarea a fost vândută cu doar 45 de lire sterline ca fiind o pictură a ucenicului  lui Leonardo da Vinci, Giovanni Antonio.

Mai apoi, în 2005, „Mântuitorul lumii” a fost vândut la licitație pentru aproape 10.000 de dolari.

De-abia din acel moment colecționarii și marele public iubitor de artă au devenit interesați de lucrarea în cauză, sugerând că ar putea fi totuși cu adevărat un tablou realizat 100% de Leonardo da Vinci.

În 2017 a ajuns să fie scos în New York la o licitație pentru 450 milioane dolari, dintre care 50 milioane dolari a fost doar comisionul casei de licitații respective. Cumpărătorul a fost prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Badr bin Abdullah, care a participat la licitație în numele Departamentului de Cultură și Turism din Abu Dhabi. Lucrarea trebuia expusă la o filială a Muzeului Luvru parizian din capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi. Cu toate acestea, conform celor mai recente informații, această pânză este păstrată pe iahtul prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Al Saud. În viitor, vor să-l transfere la centrul cultural în construcție din Arabia Saudită.

  1. „Schimbul” (1955), Willem de Kooning

Această lucrare picturală are o valoare deosebită, deoarece ea a fost cea care a marcat schimbarea în stilul autorului: un artist american cu rădăcini olandeze. În clasamentul celor mai scumpe tablouri din lume, se află la același nivel cu lucrarea pictorului francez, Paul Gauguin, „Când este nunta?”, pentru că în 2015 valoarea “ Schimbului ”a fost tot de 300 de milioane de dolari. Pânza a fost cumpărată de investitorul miliardar american Kenneth Griffin.

  1. „Când este nunta?” (1892), Paul Gauguin

Lucrarea prezentată a stabilit, un nou record în lumea picturii, când în 2015, la o licitație privată, autoritățile din Qatar au achiziționat opera lui Gauguin pentru 300 de milioane de dolari.

  1. „Jucătorii de cărți” (1890 – 1895), Paul Cezanne

„Jucători de cărți” nu este de fapt doar o pictură a lui Paul Cézanne, ci o serie de cinci lucrări. Ele diferă prin numărul de jucători descriși. Pentru o lungă perioadă de timp, doar unul dintre tablouri se afla într-o colecție privată, în timp ce restul erau găzduite în diverse muzee din întreaga lume. Dar în 2012 a fost răscumpărat pentru 250 de milioane de dolari pentru a fi plasat în continuare la Muzeul Național Qatar.

  1. „Nr. 17A” (1948), Jackson Pollock

Opera lui Pollock a fost percepută întotdeauna ambiguu. Unii au considerat că tehnica sa de vopsire prin picurare este ingenioasă, în timp ce mulți i-au ironizat-o. Oricum ar fi, lucrarea prezentată a fost vândută la licitație pentru 200 de milioane de dolari, fapt ce a provocat multe discuții și dezbateri pro și contra în lumea artei.

  1. „Nr. 6 (violet, verde, roșu)” (1951), Mark Rothko

Mulți ani, această pânză a fost subiectul dorințelor expertului francez și comerciant de artă Yves Bouvier. La acea vreme, pictura aparținea dinastiei Muex de viticultori francezi de câteva decenii. Ani de-a rândul, Bouvier a gravitat în jurul acestei familii, cumpărând periodic vin și alte tablouri mai puțin valoroase de la ei, în speranța că într-o bună zi va dobândi și faimosul  „Nr. 6 (violet, verde, roșu)”.

Speranțele sale s-au concretizat în cele din urmă în 2014, când familia Muek și-a exprimat dorința de a vinde tabloul lui Rothko. Un dealer cu experiență a achiziționat în scurt timp pictura pentru 80 de milioane de dolari și a revândut-o mai apoi miliardarului Rybolovlev pentru impresionanta sumă de 186 de milioane de dolari.

„Șerpii de apă II” (1907), Gustav Klimt

Spre deosebire de portretul lui Adele Bloch-Bauer, acest tablou nu a fost scos la licitație până în 2012, când un priceput comerciant de artă franceză i-a convins pe moștenitorii artistului faimos în lume să vândă tabloul miliardarului și colecționarului rus Dmitry Rybolovlev pentru 183,8 milioane de dolari.

  1. „Portretele lui Marten Soolmans şi Oopjen Coppit” (1634), Rembrandt

Multă vreme, portretele de nuntă, executate de mâna marelui maestru al secolului al XVII-lea, au aparținut familiei Rothschild, până când în 2015 Luvrul și Muzeul de Stat al Franței și-au unit forțele pentru a cumpăra portrete în comun pentru 180 de milioane de euro.

  1. „Femeile algeriene, versiunea O” (1955), Pablo Picasso

„Femeile algeriene” reprezintă o serie de 15 tablouri. „Versiunea O” este ultimul și cel mai de succes din această serie. În 1997, lucrarea a fost cumpărată cu 31,9 milioane de dolari. Apoi, la licitația Christie’s din 2015, pictura a fost achiziționată de fostul prim-ministru din Qatar pentru suma de 179,4 milioane de dolari.

  1. „Nud reclinat” (1918), Amadeo Modigliani 

Această pictură este considerată de departe cea mai frecvent expusă lucrare. În 2015, pictura a fost achiziționată de celebrul colecționar chinez Liu Yiqiang pentru 170,4 milioane de dolari. Astfel, ea a intrat în topul celor mai scumpe tablouri din lume.

Le vrei și tu pe unele dintre ele în casa ta sub formă de reproduceri? Există pe diverse site-uri de profil tablouri de pânză cu imaginile tablourilor originale.

Vezi si