Actualitate

Cele mai comune tipuri de clădiri și rolul acestora

Cele mai comune tipuri de clădiri și rolul acestora

Pentru mulți oameni din industria construcțiilor, „tipul” de proiect de construcție se referă la construcția reală care este construită. Prin urmare, diferitele tipuri de construcții despre care se poate discuta sunt pur și simplu:

  construcții de clădiri rezidențiale;

  construcții industriale;

  construcții de clădiri comerciale;

  construcții civile.

De ce contează tipul clădirii

Defalcarea proiectelor de construcție în funcție de tipul de construcție este o bună referință, dar nu este cel mai util cadru. În schimb, este mult mai importantă clasificarea proiectelor de construcție în funcție de cine le deține. De ce? Pentru că de acest aspect țin seama legile statale atunci când se referă la contribuțiile deținătorilor de proprietăți, la drepturile de despăgubire sau la cererea de obligațiuni.

În linii mari, poate fi vorba despre două tipuri mari de construcții. Este vorba despre construcțiile private și despre cele de stat.

Construcții industriale

Acesta este un segment relativ mic al industriei construcțiilor. Aceste proiecte includ centrale electrice, fabrici, ferme eoliene solare, rafinării etc. Deși sunt denumite general „construcții industriale”, ele pot fi numite și „construcții comerciale” deoarece de foarte multe ori sunt implicate și în activitățile comerciale.

Proiecte de construcții private

Primul tip de proiect de construcție este proiectul de construcție privată. Pur și simplu, proiectele private sunt proiecte de orice tip care sunt deținute, controlate sau comandate de o parte privată. Proprietățile private includ proprietățile persoanelor fizice, proprietari de case, corporații, alte entități comerciale, asociații non-profit, școli cu finanțare privată, spitale, companii cotate la bursă etc. Orice, cu alte cuvinte, care nu aparține de guvern.

Proiectele de construcții private vin în toate formele și dimensiunile diferite, iar în acest sens este nevoie de împărțirea acestora în subcategorii.

Construcții rezidențiale

Despre acestea este vorba ori de câte ori se execută lucrări de construcție de către o reședință unifamilială sau o unitate rezidențială cu (de obicei) mai puțin de 3 sau 4 unități. Dacă se lucrează la un complex de apartamente, cel mai probabil ar fi considerat un proiect comercial în loc de un proiect rezidențial. În mod similar, dacă se lucrează la un condominiu, lucrarea ar fi rezidențială dacă ar fi pe o singură unitate, dar dacă este pe întregul complex sau pe elementele comune, lucrarea ar fi mai probabil considerată comercială.

Construcții comerciale

Construcția comercială este reprezentată de construirea oricăror clădiri sau structuri similare în scopuri comerciale. Construcția comercială include o mare varietate de proiecte, inclusiv construirea de restaurante, magazine alimentare, zgârie-nori, centre comerciale, facilități sportive, spitale, școli private și universități etc.

Proiecte de construcții de stat

Unii oameni confundă termenul „stat” atunci când vorbesc despre proiecte de construcții de stat, deoarece termenul „stat” se poate referi la proiecte comandate de un județ, oraș, municipalitate, consiliu, consiliu școlar public sau orice altă entitate finanțată de stat. Prin urmare, termenul „construcție de stat” înseamnă orice construcție finanțată de guvern. Proiectele de construcții de stat pot lua o varietate de forme. Acestea pot fi proiecte destul de tradiționale, cum ar fi construirea unei școli publice sau a unei clădiri precum  o sală de judecată sau pot fi proiecte destul de sofisticate precum construirea unui pod, a unei autostrăzi etc.

Vezi si