Actualitate

Ce trebuie să știi despre turbina auto

Turbosuflanta sau turbina este un cuvânt obișnuit în rândul pasionaților de automobile. Majoritatea acestora au ajuns să asocieze cuvântul turbo cu viteza mare a automobilului. Având în vedere munca pe care o fac turbosuflantele, este o asociație potrivită.

Cu impactul pe care filmele cu curse, cum ar fi „Fast and Furious”, conceptul de mașini cu supraalimentare este mai popular decât oricând. Mulți oameni s-au străduit să-și îmbunătățească mașinile cu turbosuflante de la firme profesioniste. De aceea sunt la mare căutare și reparații turbosuflante.

Turbosuflantele măresc eficiența arderii interne în motorul unei mașini prin forțarea a mai mult aer în camera de ardere. Motoarele tipice necesită presiune atmosferică pentru a ajuta aspirarea aerului în camera de ardere. Cu turbosuflantele, aspirarea forțată a aerului declanșează o cantitate proporțională de combustibil, care oferă mai multă putere mașinii.

Turbinele nu sunt populare doar pentru că măresc viteza unei mașini; sunt, de asemenea, foarte apreciate pentru că îmbunătățesc consumul de combustibil al motorului. Turbosuflantele sunt conectate în așa fel încât să preia puterea reziduală din evacuarea unei mașini și să o folosească pentru a comprima aerul înainte de a-l lăsa să iasă în camera de ardere. Acest lucru asigură că fiecare joule de energie este consumat înainte de a fi eliminat ca deșeu. De altfel, eficiența energetică a turbinelor le face, de asemenea, excelente pentru reducerea emisiilor provenite de la mașini.

Totodată, producătorii de automobile adoră turbinele deoarece îi ajută să utilizeze motoare mai mici și mai ușoare, obținând în același timp o eficiență energetică ridicată. În Europa, peste 75% din mașinile care vor fi produse se așteaptă să aibă motoare turbo. Se așteaptă ca SUA să atingă un număr similar de mașini cu motor turbo în 5 ani de aici în colo.

      Este legal să instalezi turbine pe mașini în majoritatea statelor din SUA, cu condiția ca automobilul să rămână sub limitele de emisie. Turbosuflantele pot fi utilizate atât la autovehiculele pe benzină, cât și la cele diesel. Deoarece sunt mai frecvente la motoarele diesel, sunt de asemenea obișnuite pentru camioane. Cu toate acestea, pe aeronave își găsesc cea mai mare utilizare. Acestea sunt cruciale pentru aerodinamica necesară zborului.

Cum funcționează  o turbosuflantă?

Obiectivul unei turbosuflante este de a îmbunătăți eficiența unui motor prin creșterea densității gazului de admisie (de obicei aer), permițând astfel mai multă putere pe ciclu de motor.

Compresorul turbinei atrage aerul înconjurător și îl comprimă înainte de a intra în galeria de admisie la presiune crescută. Aceasta duce la o masă mai mare de aer care intră în cilindri la fiecare cursă de admisie. Puterea necesară pentru rotirea compresorului centrifugal este derivată din energia cinetică a gazelor de eșapament ale motorului.

Pentru a obține acest impuls de putere, turbosuflanta folosește debitul de evacuare din motor pentru a roti o turbină auto, care la rândul sau, rotește o pompă de aer. Turbina auto se învârte cu viteze de până la 280.000 de rotații pe minut (rpm).

Vezi si