Actualitate

Ce trebuie să știi despre cuptoarele cu convecție

Ce trebuie să știi despre cuptoarele cu convecție

Cuptoarele sunt poate cea mai importantă dotare a unui restaurant, însă sunt necesare diferite tipuri în funcție de meniul fiecărui restaurant. Alegerea cuptorului potrivit necesită timp și un pic de cercetare, deoarece probabil ați văzut ce se întâmplă atunci când ați încercat să preparați o rețetă pe care o știți la perfecție într-un nou tip de cuptor. De exemplu, un cuptor pentru coacerea unui volum mare de pâine ar putea fi total nepotrivit pentru produse delicate de patiserie sau fripturi.

Cuptoarele cu convecție sunt o opțiune extrem de populară în multe restaurante, deoarece permit mâncării să se gătească mai repede, mai uniform și la o temperatură mai scăzută. În funcție de specialitatea restaurantului dvs. acestea pot fi o opțiune bună sau nu.

Ce este un cuptor cu convecție?

Căldura se transmite în principal în trei moduri: conducție, convecție și radiații. Conducția termică este modul în care funcționează o sobă. Căldura este aplicată direct pe fundul unui vas de gătit pentru a-l încălzi. Radiația este modul în care funcționează un cuptor convențional standard. Elementul de încălzire transmite căldură prin aer și absorbit de obiectele din cuptor.

În schimb, cuptoare cu convecție sunt dotate cu un ventilator și un sistem de evacuare pe care un cuptor electric simplu nu le are. Ventilatorul și sistemul de evacuare suflă aerul fierbinte peste și în jurul alimentelor și apoi îl evacuează din cuptor. Acest lucru are ca rezultat distribuția uniformă a aerului fierbinte în jurul alimentelor pentru a le ajuta să se coacă în mod uniform și într-un timp mai scurt.

Pentru a înțelege mai bine principiul de funcționare al convecției gândește-te la o zi friguroasă de iarnă în care bate și vântul. Datorită vântului care bate cu putere temperatura exterioară pare mult mai joasă decât într-o zi cu temperaturi similare, dar fără niciun pic de vânt. Același principiu se aplică și cu aerul cald în procesul de gătire cu convecție.

Avantajele cuptorului cu convecție

Principalul beneficiu al cuptoarelor cu convecție este că reduc foarte mult punctele calde și reci din interiorul cuptorului. Forțând circulația căldurii în interiorul cuptorului cu ajutorul ventilatorului, cuptorul se încălzește uniform. Acest lucru oferă mai multe efecte suplimentare.

În primul rând, mâncarea este gătită mult mai repede. Aerul fierbinte care se mișcă peste mâncare se combină cu căldura ce radiază din elemente și pereți. Timpii de gătit pot fi reduși cu un sfert cu un cuptor cu convecție comparativ cu un cuptor standard. Într-o bucătărie cu volum mare, acest lucru poate face o diferență extraordinară în ceea ce privește modul în care preparatele pot ajunge la clienți.

Alternativ, mâncarea ar putea fi gătită și la o temperatură mai scăzută pentru aceeași perioadă de timp. Astfel, un cuptor cu convecție poate reduce facturile la electricitate. Pentru bucătar, o temperatură mai mică de gătit înseamnă mai puține șanse de a rumeni prea mult mâncarea.

Deoarece temperatura unui cuptor comercial cu convecție este mult mai uniformă, acest lucru înseamnă că tot ce se găsește în cuptor se va găti și mai uniform. În plus, alimentele se vor rumeni și vor forma o crustă crocantă la exterior și pentru că alimentele vor pierde mai puțină apă, produsele rămân suculente. Totodată convecția permite utilizarea unei cantități mai mici de ulei.

Un alt avantaj este că nu va trebui să rotiți alimentele aproape la fel de des în cuptor.

În cele din urmă, convecția permite prepararea mai multor alimente în același spațiu, spre deosebire de cuptoarele obișnuite, și asta deoarece căldura ajunge în fiecare punct al cuptorului.

 

 

 

Vezi si