Curiozitati

Ce trebuie sa stii despre CPU atunci cand alegi un laptop

Ce trebuie sa stii despre CPU atunci cand alegi un laptop

Componentele pentru notebook-uri, cum ar fi procesorul, hard disk-ul, memoria RAM si cipul grafic ii pot baga in ceata chiar si pe iubitorii de notebook-uri, deci nu te simti rau daca foile de specificatie iti par total necunoscute.

Iata care sunt principalele caracteristici pe care le are CPU si de care ar trebui sa ai cateva cunostinte in cazul in care alegi dintr-o gama variata de laptopuri accesibile:

CPU, „Creierul” computerului, procesorul are o influenta uriasa asupra performantei, dar in functie de ceea ce vrei sa faci, chiar si cel mai ieftin model poate fi suficient de bun. Iata un rezumat a ceea ce inseamna CPU:

Procesoare Intel 10th Gen – Ice Lake vs Comet Lake:  Intel a introdus doua tipuri de procesoare 10th Gen care vor alimenta urmatoarea generatie de laptopuri. Ice Lake – un cip de 10 nanometri care ofera grafica Iris Plus integrata imbunatatita, in timp ce Comet Lake – un cip de 14 nanometri care se refera la performante brute, in special Core i7 cu sase nuclee 10710U.

Intel Core i9: suplimentarea Core i7 drept noul procesor de top de la procesoarele Intel, Core i9 ofera performante mai rapide decat orice alt cip mobil. Disponibile numai pe laptopuri premium, statii de lucru si platforme de gaming de inalta calitate, procesoarele Core i9 merita valoarea pretului premium pe care o au numai daca esti un utilizator de putere care utilizeaza cele mai solicitante programe si aplicatii.

Intel Core i7: un pas inainte de la Core i5, in cazul modelelor cu numere care se termina in HQ sau K si care utilizeaza o putere mai mare si au patru nuclee, permitand jocuri si productivitate si mai rapide, fiind de exemplu, o buna calegere ca si cadou pentru el. Exista, de asemenea, jetoane din seria Core i7 Y care au o putere si performanta mai mici. Fii atent la procesoarele care au un numar 10 in numarul modelului (ex: Core i7-1060G7 pentru Ice Lake sau Core i7-10710U pentru Comet Lake), deoarece fac parte din cea mai recenta serie Intel, a 10-a generatie Core si ofera o performanta mai buna. Retine ca procesoarele Intel din seria noii generatii H sunt disponibile acum pe piata.

Intel Core i5: daca esti in cautarea unui laptop mainstream cu cea mai buna combinatie de pret si performanta, alege unul cu un procesor Intel Core i5. Modelele care se termina in U (ex:  Core i5-7200U ) sunt cele mai frecvente. Cei care au un Y in nume sunt cu putere redusa si au o performanta mai slaba, in timp ce modelele cu un HQ folosesc mai multa putere si apar in sisteme de jocuri si statii de lucru mai mari. Cele mai noi procesoare Intel Ice „Ice Lake” din a  10-a generatie  au patru nuclee si o serie de caracteristici utile, inclusiv suport Wi-Fi 6, integrare Thunderbolt 3 si o AI mai buna.

Intel Core i3: performanta este la doar un pas sub Core i5, la fel si pretul. Daca este posibil sa achizitionezi un Core i5, fa-o, este recomandata aceasta alegere.

Vezi si