Stiri

Cât de legală este supravegherea locuinţei sau afacerii cu ajutorul unor camere spion?

În România, din ce în ce mai multe persoane aleg să investească în camere spion  pentru a-şi confirma sau pentru a infirma anumite bănuieli pe care aceştia le au. Inspirate parcă din filmele americane, din filmele cu spioni, aceste camere sunt un subiect intens dezbătut din punct de vedere legislativ.

Înainte de a înţelege legislaţia românească în ceea ce priveşte supravegherea video, este important ca oamenii să înţeleagă că toate înregistrările video sunt considerate date cu caracter personal, mai ales dacă acestea pot duce la identificarea unor persoane. Camerele de supraveghere nu numai că relevă informaţii despre identitatea unei persoane, ci şi despre locul în care se află o persoană şi activitatea întreprinsă, fiind extrem de utile.

Condiţii în care pot fi montate camerele de supraveghere

Există numeroase situaţii şi condiţii în care pot fi montate camerele spion, de supraveghere, dar şi situaţii care impune ca prezenţa acestor camere să fie semnalată. Practic, proprietarii spaţiilor private au dreptul de a-şi instala camere cu scopul protejării afacerilor sau locuinţelor, iar în spațiile publice aceste camere spion sau de supraveghere nu pot fi instalate decât de companiile licenţiate de Poliţia Romană. Mai mult decât atât, camerele spion nu sunt acceptate să fie montate în spaţii unde ar putea atenta la intimitatea persoanelor, cum ar fi vestiare, toalete sau cabine de probă.

Pentru a supraveghea activitatea angajaţilor la locul de munca graţie acestor camere spion, situaţia este puţin mai dificilă de gestionat, deoarece aceasta nu poate fi realizată de angajator decât dacă demonstrează că este singura soluţie valabilă pentru buna funcţionare a afacerii sale. Concret, pentru a monta camere spion sau de supraveghere, angajatorul trebuie să demonstreze că este singurul demers rămas pentru a demasca unii angajaţi sau pentru că activitatea firmei să fie lipsită de pericole.

Angajatorul trebuie să îşi anunţe şi să îşi informeze în scris angajaţii despre camerele instalate sau despre camerele spion amplasat în firmă, pentru a fi în deplină legalitate.

În ce situaţii se recomanda montarea unei camere spion?

Montarea unei camere spion este recomandată persoanelor fizice şi juridice deopotrivă în următoarele situaţii:

  • pentru a supraveghea copilul care este lăsat în grija bonei, a bunicii sau a unei persoane necunoscute şi pentru a vedea dacă acesta este tratat în mod corespunzător sau dacă este neglijat ori mai rău, abuzat fizic sau verbal;
  • pentru a supraveghea bătrânul său bolnavul care este lăsat în grija unei persoane angajate în acest sens sau a unui membru al familiei care dă semne că nu mai este atât de fericit că înainte;
  • pentru a afla care este adevărul din spatele lipsei permanente a banilor din casa sau din firmă;
  • pentru a afla cine sunt prietenii copiilor sau ce anturaj au aceştia, cine intra în casa în lipsa proprietarilor şi cu ce se ocupă aceştia;
  • pentru a supraveghea angajaţii în urma plângerilor care vin din partea clienţilor sau a altor angajaţi.

Vezi si