Copiii pot dezvolta aceleasi probleme mentale sau similare ca si adultii, prezentand simptome diferite. Uneori este destul de dificil pentru parinti sa detecteze prezenta semnalelor care „sugereaza” ca micutul lor ar putea suferi de o tulburare psihica.
Ca urmare, copilul nu poate primi sprijinul de care are nevoie pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta. Asadar, este important ca parintii sa urmareasca indeaproape comportamentul copiilor, pentru ca potentialele probleme de sanatate mintala sa fie identificate si gestionate cu succes.
Ce se afla in spatele termenului „sanatate mintala”?
Sanatatea mintala cuprinde starea generala a unei persoane legata de felul in care aceasta se comporta, gandeste si isi regleaza emotiile. Boala mintala, la randul ei, este asociata cu schimbari in gandire, sentimente si comportament care pot duce la suferinta sau pot afecta negativ capacitatea unei persoane de a functiona corect.
Tulburarile mintale la copii sunt adesea asociate cu intarzieri sau tulburari in dezvoltarea abilitatilor sociale specifice varstei, capacitatea de a controla emotiile, modul de gandire si de a se comporta. Aceste probleme au un impact foarte semnificativ asupra copiilor si afecteaza negativ capacitatea acestora de a performa la scoala, acasa si in alte situatii sociale.
Dificultati in gestionarea tulburarilor mintale in copilarie
De multe ori sunt dificil de „detectat” tulburarile psihice la copii, deoarece aceasta etapa a vietii unei persoane este in mod normal asociata cu multe schimbari. In plus, simptomele care „tradeaza” tulburarile pot varia in functie de varsta copilului. Insa in multe cazuri, copiii sunt incapabili sa explice cum se simt si de ce se comporta intr-un anumit mod.
Un obstacol suplimentar pentru parinti il reprezinta numeroasele prejudecati cu privire la tulburarile de sanatate mintala. Un rol important il au preocuparile legate de medicatie, precum costul terapiei, lipsa timpului etc. Toti acesti factori pot determina parintii sa renunte la ideea de a cauta ajutor specializat pentru copilul lor intr-un cabinet psihiatrie.
Probleme mentale frecvente la copii
Tulburari de anxietate
Ele sunt exprimate in frici sau anxietati constante care ii impiedica pe copii sa comunice cu semenii lor, sa mearga la scoala si sa se implice in situatii sociale specifice varstei. Printre cele mai frecvente diagnostice se numara anxietatea sociala, anxietatea generala si tulburarea obsesiv-compulsiva.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD)
Copiii cu ADHD pot avea dificultati de concentrare, au comportamente impulsive sau pot prezenta un comportament hiperactiv. ADHD este greu de identificat la varsta prescolara din cauza suprapunerii sale cu comportamentul normal din copilarie in aceasta perioada, care se caracterizeaza prin cresterea activitatii fizice si/sau dificultati de concentrare. Aceste manifestari devin simptomatice atunci cand sunt observate timp de cel putin 6 luni fara intrerupere si duc la dificultati prelungite in mai multe domenii ale vietii copilului simultan: la scoala, acasa si/sau in comunicarea cu ceilalti.
Tulburari din spectrul autismului
Acestea sunt afectiuni neurologice care apar de obicei in copilaria timpurie – inainte de varsta de 3 ani. Acest tip de tulburare implica diferite tipuri de dificultati, iar una dintre manifestari este legata de problemele pe care le intampina copiii in comunicarea cu alte persoane.
Prezenta unei tulburari psihice se stabileste de obicei pe baza semnalelor tipice pe care copilul le arata in viata de zi cu zi. Pentru a fi diagnosticat, trebuie evaluat de un specialist – un psihiatru, psiholog sau alta persoana competenta.