Afaceri

Cand avem nevoie de ajutorul unui evaluator imobiliar?

Exista o serie intreaga de situatii cand ne-am putea afla in postura de a solicita ajutorul unui specialist in domeniul evaluarii imobiliare. Si nu doar legat de aceasta ramura din domeniul amintit, respectiv cea a imobiliarelor, fie ca este vorba despre terenuri, case, evaluare spatiu comercial, industrial, de birouri, apartamente, garsoniere, ci si de cea care are ca obiect de evaluare bunurile mobile, auto, etc.

Dar, cu siguranta, daca nu cu mai multe, in functie de bunurile pe care le detinem in calitate de proprietari sau intentionam sa devenim sau sa le instrainam, cel putin intr-una dintre situatiile mentionate este foarte posibil sa ne fi aflat sau urmeaza sa ne aflam. Deoarece cazurile in care este nevoie de un evaluator de bunuri imobile sau mobile sunt multe.  Astfel, este posibil sa solicitam expertiza unui evaluator pentru a cunoaste cu precizie valoarea de piata a imobilului pe care intentionam sa-l evaluam pentru a-l putea tranzactiona, pentru a opta pentru cea mai buna utilizarea a acestuia, pentru anumite investitii, pentru impozitare, pentru asigurare sau in caz de partajare de bunuri.

De asemenea, putem avea nevoie de evaluare imobiliara in cazul in care intentionam sa garantam un credit cu respectivul imobil si trebuie sa ii cunoastem valoarea  de piata exacta, pe care trebuie s-o determine evaluatorul prin metode specifice.

Chiar daca nu are un caracter urgent precum celelalte situatii enumerate, putem solicita serviciile unui evaluator atunci cand dorim sa cunoastem valoarea proprietatii sau ale proprietatilor pe care le detinem pur si simplu pentru informarea noastra detaliata, cu date de specialitate, pentru a sti cum stam si cum putem proceda in diverse situatii cu aceste bunuri cu valoare de piata bine determinata.

Cum alegem un evaluator imobiliar?

Pe piata serviciilor de profil sunt suficiente variante din care sa alegem. Este important ca evaluatorul sa faca parte din Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), deci sa aiba „patalamaua” corespunzatoare, studiile si acreditarile necesare. Evident, ne dorim un evaluator cu experienta, asta putem afla daca ne vom interesa de portofoliul lui sau prin intermediul referintelor.

Despre calitati precum seriozitate, punctualitate, obiectivitate, respectarea cerintelor ANEVAR pe durata procesului de evaluare, stabilirea unui tarif adecvat volumului de munca depus pana la predarea raportului de evaluare nu ne putem lamuri decat urmarind pe parcursul colaborarii deja incepute, cand deja nu se mai poate da inapoi prea simplu. Asa ca, pentru mai multa siguranta, incercati sa obtineti din timp recomandari de la prieteni sau colegi care au beneficiat de serviciile unui evaluator si s-au declarat multumiti de colaborarea avuta, pentru a actiona in cunostinta de cauza.

Vezi si