Stiri

Butelii pe gaz pentru centrala – Eficiente atunci cand ai nevoie de caldura

Instalatiile exterioare de butelii de gaz pot fi permise pentru alimentarea cu gaz pe tot parcursul anului, numai daca se iau masuri pentru asigurarea capacitatii nominale de evaporare (instalarea buteliilor in incaperi incalzite, dulapuri termoizolante etc.). 

Spatiile in care se afla instalatiile grupului de butelii pe gaz pentru centrala, pot fi de sine statatoare sau atasate la un perete exterior necompletat al cladirii. Acestea trebuie sa fie cu un singur etaj, din materiale incombustibile, cu invelisuri usor demontabile, pardoseli fara scantei si fara mansarda, cu ferestre si usi care se deschid spre exterior, incalzite, ventilate, cu iluminat electric antiexploziv. Incalzirea spatiilor trebuie proiectata cu apa sau abur din sistemul de incalzire al cladirii sau cu apa cu circulatie naturala. 

In acest caz, sistemul autonom de alimentare cu gaz si incalzire se bazeaza pe conectarea unei butelii pe gaz la centrala termica. Optiunea este potrivita pentru casele private de la tara cu o suprafata mica, datorita capacitatilor sale limitate. Pentru a asigura buna functionare a acestui sistem de incalzire, este necesar sa conectezi mai multe dispozitive la aceasta simultan, mai exact un kit de 2-4 butelii.

Butelii pe gaz pentru centrala termica – Functionare

Va fi posibila conectarea buteliilor pe gaz impreuna, numai la centrala termica cu acest tip de alimentare. O rampa pentru butelie de gaz este un furtun cu o supapa de siguranta si un dispozitiv numit manometru care arata nivelul presiunii gazului intr-un spatiu restrans. Dispozitivul este atasat la mai multe butelii simultan. 

In acest sens, devine posibila inlocuirea unui recipient gol fara a opri alimentarea cu gaz. De asemenea, trenul de gaz asigura controlul presiunii, ceea ce face posibila protejarea gazului impotriva impingerii din cauza „coroziunii” buteliilor. 

Echipamentul GPL este de dimensiuni mici, in comparatie cu un rezervor pe gaz de 1000 l. In acelasi timp, buteliile de gaz sunt considerate mult mai sigure pentru viata umana. Datorita unui sistem de securitate bine gandit, buteliile nu vor exploda.

O modalitate de a incalzi o casa privata care nu este conectata la o retea centralizata este utilizarea unui sistem autonom de gazeificare. In perioadele reci, incalzirea casei cu butelii pe gaz pentru centrala este o modalitate eficienta de a asigura o temperatura interioara confortabila. O butelie este suficienta pentru a incalzi o suprafata de la 70 la 100 mp. 

Mai ales daca designul casei in sine este realizat cu accent pe izolarea peretilor si a podelelor. Incalzirea unei case private cu o centrala pe butelii pe gaz este una dintre cele mai comune metode de organizare a unei surse de caldura. 

In combinatie cu centrala termica, costul organizarii si exploatarii sistemului este redus semnificativ. Atunci cand alegi un sistem de incalzire cu gaz GPL, trebuie sa tii cont de parametrii zonei casei si de nivelul de izolare termica a peretilor exteriori.  

Vezi si