Pentru a scapa de corvoada schimbarii anvelopelor de la masina odata cu schimbarea anotimpului, soferii aleg adesea anvelopele all season pentru autovehiculele lor, pe care le folosesc pe tot parcursul anului.
Cu toate ca principalele caracteristici ale acestui tip de anvelope permite folosirea acestora in siguranta in orice anotimp, o folosire intensa si schimbarile majore de temperatura pot avea un efect negativ asupra performantelor masinii in ceea ce priveste siguranta la franare, mai ales pe un carosabil umede sau acoperit cu polei ori zapada.
Care sunt avantajele anvelopelor all season?
Tehnologia de realizare a anvelopelor all season si materialele folosite pentru acestea au evoluat destul de mult in ultima perioada, astfel incat performantele pe care acestea le inregistreaza atat la temperaturi ridicate – specifice verii – cat si la temperaturi scazute – specifice iernii – sa fie una destul de mare.
Acesta reprezinta unul dintre motivele pentru care soferii aleg anvelope all season pentru masinile lor. Dar avantajele pe care montarea acestui tip de anvelope le ofera sunt mult mai multe.
Un alt avantaj destul de important este reprezentat de economia facuta, deoarece vor folosi un singur set de anvelope fata de doua, potrivite fiecarui sezon. Chiar si in ceea ce priveste spatiul de depozitare a anvelopelor, care reprezinta un motiv de stres pentru unii soferi, anvelopele all season sunt mai potrivite.
De asemenea, schimbarea anvelopelor presupune operatiuni asupra jantelor, care uneori pot fi deteriorate in timpul acestor operatiuni. Astfel ca folosirea unui singur set de anvelope reprezinta si o metoda de a proteja integritatea jantelor.
Dezavantajele anvelopelor all season
Exista totusi si o serie de dezavantaje pe care anvelopele all season le prezinta, acestea fiind printre cele mai des invocate de unii soferi care folosesc acest tip de anvelope.
Primul si cel mai important dezavantaj este reprezentat de uzura acestor anvelope, care se produce mai rapid decat in cazul schimbarii anvelopelor in functie de anotimp si in special pe perioada verii, la temperaturii foarte ridicate. Acest lucru poate conduce la nevoia de a le schimba mai des, astfel ca si costurile pot fi ceva mai ridicate in acest caz.
In ceea ce priveste folosirea anvelopelor all season pe timpul iernii, acestea ofera un grad optim de siguranta in cazul unor zile de iarna blande, in care temperatura nu scade mult sub 7 grade, cat si in cazul unui carosabil ud sau cu polei. Dar pentru un carosabil care este acoperit cu zapada si gheata, acestea nu sunt recomandate.
In plus, folosirea acestora pe tot parcursul anului duce la imposibilitatea ca soferii sa beneficieze de performantele maxime al autovehiculului, care sunt influentate de starea anvelopelor, in nici un anotimp.
Totusi, cei care au pus in balanta avantajele si dezavantajele acestui tip de anvelope, au posibilitatea de a le alege pe cele potrivite tinand cont de topul anvelopelor all season, in care se afla modele de la marci de renume. De la Yokohama Advan Sport si Goodyear Eagle Sport, pana la Continental All Season Contact si Michelin Pilot Sport, toate sunt potrivite pentru a fi folosite pe tot parcursul anului, oferind siguranta pe care soferii si-o doresc.