În prezent, întregul glob se confruntă cu probleme privind degradarea semnificativă a mediului înconjurător. Principala cauză a acestor schimbări deloc favorabile mediului în care trăim este reprezentată de emisiile foarte mari de carbon. Efectele tuturor schimbărilor climatice se resimt tot mai pronunțat, acest lucru afectând întreaga omenire.
Emisiile de carbon rezultate din activitatea umană, precum și impactul generat la nivel climatic este în prezent o prioritate globală, fiind inițiate numeroase măsuri și soluții pentru reducerea amprentei de carbon.
În contextul unei tranziții către o economie verde, companiile sunt stimulate să abordeze un management de mediu sustenabil și să investească în soluții eficiente prin care să-și îmbunătățească procesele operaționale din perspectiva mediului. În contextul în care acestea își desfășoară activitatea într-un mod sigur și sustenabil, cu accent pe protecția mediului, implicit ele vor înregistra o amprentă de carbon scăzută.
Pentru mediul de business actual, obiectivele de zero waste sunt prioritare, în condițiile în care societatea promovează sustenabilitatea și responsabilitatea pentru mediul înconjurător. Din acest motiv, agenții economici sunt preocupate de modul de gestionare al deșeurilor, utilizarea energiei regenerabile sau implicarea în programe de protecția mediului.
Cum poți să ai o afacere sustenabilă?
La început, poate părea destul de greu să-ți aduci business-ul la nivelul de sustenabilitate dorit, însă nimic nu este imposibil dacă implementezi soluțiile corespunzătoare. Una dintre cele mai eficiente astfel de soluții este implementarea unui management eficient de mediu, cu politici și practici care să minimizeze impactul generat mediului.
În plus, dacă desfășori o activitate care generează efectele mediului, în mod cert trebuie să asiguri autorizarea activității din perspectiva mediului. Potrivit legislației în vigoare, pentru acești agenți economici este vitală existenta unor vize sau autorizatii de mediu, aceste documente fiind obligatorii pentru desfășurarea activității.
Cu alte cuvinte, acestea sunt obligatorii odată cu începerea unui business care generează impact mediului și trebuie revizuite periodic pentru a desfășura legal toate procesele operaționale.
Astfel, dacă este respectată legislația de mediu în vigoare și sunt adoptate măsuri care vizează o diminuare considerabilă a efectelor asupra mediului, implicit companiile vor înregistra o amprentă de carbon scăzută. În plus, în baza unui management de mediu adaptat reglementărilor europene de mediu, companiile pot asigura un control sigur al emisiilor de CO2, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a societății.
Concluzii
O soluție la care poate apela orice agent economic în vederea susținerii protecției mediului și reducerii amprentei de carbon este consultanța de mediu. Spre exemplu, compania EnviroCons furnizează servicii de consultanță de mediu în vederea alinierii business-ului la reglementările de mediu în vigoare, garantând totodată performanțe înalte de mediu.