Stiri

Amenajare cu placi de gips carton. 11 solutii pe care le poti aplica in locuinta

Amenajare cu placi de gips carton. 11 solutii pe care le poti aplica in locuinta

Amenajarile locuintelor au propus, de-a lungul timpului, o multitudine de solutii constructive menite sa imbunatateasca aspectul si functionalitatea caselor. Dintre toate materialele insa, rigipsul a dovedit ca poate fi utilizat intr-un numar amplu de aplicatii, schimband aproape in totalitate arhitectura caselor. Iata cum poate fi folosit gips cartonul intr-o locuinta si cum te poate ajuta acesta sa obtii aspectul dorit.

Pereti despartitori din gips carton

Realizarea peretilor de compartimentare necesita folosirea unor materiale cu un aport mic in ceea ce priveste greutatea proprie. Rigipsul este in acest caz cea mai buna solutie, asa ca daca ai nevoie de placi de gips carton ar trebui sa optezi pentru cumpararea materialului din magazine specializate, pentru a putea alege produsul potrivit. 

Izolatii cu gips carton

Folosirea vatei bazaltice pentru izolare aduce in prim-plan si nevoia finisajelor. In acest caz poti folosi placi de rigips, asezate pe profile metalice, pe care mai apoi sa le finisezi dupa plac (vopsea lavabila, tencuiala decorativa). Rigipsul in sine este un material care izoleaza termic foarte bine, asa ca uneori acesta poate fi folosit chiar si simplu, fara un alt material termoizolant ca miez.

Tavan fals cu gips carton

Rigipsul poate fi folosit si pentru realizarea tavanelor false, oferind un aspect unitar si o planeitate perfecta. Spre deosebire de tavanele uzuale, la care mai pot aparea mici abateri, in cazul folosirii placilor de gips carton aceste probleme pot fi corectate.

Rigips pentru pardoseli

Rigipsul poate fi folosit ca izolator si la nivelul pardoselilor, cum ar fi, spre exemplu, in cazul pardoselilor flotante. Aceste tipuri de pardoseli sunt o suprainaltare a pardoselii uzuale, construita pe o structura metalica, iar de aici apare si nevoia de a acoperi unele zone folosind placile de rigips. 

Delimitare pentru dressing

Placile de gips carton pot fi folosite pentru a realiza delimitarea spatiala a unor zone fara o destinatie specifica. Unele locuinte pot beneficia de spatii constructive ce nu pot fi folosite nici ca vestibule, nici ca o camera de sine statatoare, asa ca poti folosi rigipsul pentru a inchide aceste spatii si a le transforma in dressinguri.

Arcade decorative

Daca vrei o schimbare in casa ta, insa nu vrei sa afectezi structura sub aspectul reconstruirii, atunci rigipsul este cea mai buna solutie. Poti modela diferite forme cu ajutorul acestui material, cum ar fi, spre exemplu, arcadele decorative. 

Scafe

Daca vrei sa oferi locuintei tale un aspect special, unic prin modelul arhitectural, atunci rigipsul iti poate fi de ajutor. Avand o greutate redusa, acest material te va ajuta sa obtii formele dorite, sa le finisezi si sa te bucuri de o amenajare deosebita a scafelor fara riscul cedarii acestora. 

Piese de mobilier

Desi poate parea ciudat, exista mobilier realizat din placi de gips carton. Aceste obiecte de mobilier vor avea o greutate redusa si vor putea fi modelate in forma dorita. Fireste, nu vorbim despre paturi sau dulapuri care sa sustina greutati excesive, insa poti realiza mese sau etajere destul de rezistente.

Baruri sau blaturi pentru zone open space

Placile de gips carton sunt deosebit de utilizate pentru realizarea delimitarilor la nivel de spatii open space. Astfel, peretele comun dintre doua spatii poate fi transformat in blat sau bar, amenajarea facandu-se cu placi de rigips. 

Compartimente secrete

Daca vrei sa detii in casa ta un spatiu in care sa iti poti depozita in siguranta lucrurile, un compartiment secret poate fi realizat chiar din rigips. 

Inchidere spatiu sub scari

Unele locuinte cu etaj ofera un spatiu liber sub zona scarilor. Din cauza formei acestui spatiu poate fi destul de greu sa il exploatezi, insa folosind placile de rigips il poti transforma cu usurinta intr-o mica biblioteca, in pantofar sau in dressing.

 

Placile de gips carton sunt unele dintre cele mai comune materiale ale prezentului, iar ele ofera posibilitati nenumarate de punere in opera. Alege sa te bucuri de o casa unica si speciala folosind amenajarile pe baza de gips carton si nu te vei mai intoarce niciodata la modelul clasic de amenajare a locuintelor. 

Vezi si