Rolul de parinte este unul dintre cele mai grele si solicitante roluri pe care le indeplinim de-a lungul vietii, mai cu seamă ca raspunderea pe care noi consideram ca o avem este foarte mare. De modul in care ne indeplinim sarcinile parintesti si de felul in care ne crestem copiii, depinde traiectoria lor ca adulti. Ne dorim copii liberi si creativi, in acelasi timp avand pretentii sa le creionam noi personalitatea si destinele. Calea de mijloc este intotdeauna greu de gasit, insa important este sa gasim cele mai bune modalitati prin care sa venim in intampinarea nevoilor copiilor, astfel incat sa le asiguram o crestere frumoasa si echilibrata.
Teribilistii adolescenti
Trecuti de pragul copilariei intr-un ritm extrem de rapid, pre-adolescentii si adolescentii isi cer drepturile specifice varstei. Dintr-o data, pustii simpatici se transforma in tinerii neintelesi care considera ca parintii le sunt cei mai mari dusmani. Un context foarte des intalnit in familiile cu adolescenti, insa pe cat de si firesc se manifesta, pe atat este de greu de gestionat de catre parinti. Principala cauza a dezechilibrelor care se instaleaza intre generatii, va fi lipsa de comunicare, tinerii limitand foarte mult informatiile care ajung la parinte. Astfel, parintii constata foarte rapid ca nu mai stiu nimic despe copilul lor, ca nu inteleg preocuparile acestuia, nu stiu unde merge cand pleaca de acasa, dar nici ce face atunci cand este singur. Evident, drepturile adolescentilor la intimiate sunt reale si trebuie respectate, insa un parinte ingrijorat va face tot ce este cu putinta pentru a se asigura ca adolescentul lui nu o ia pe cai gresite.
Masurile de supraveghere, intre siguranta si normalitate
Conflictul dintre adolescenti si parinti, ii poate determina pe acestia din urma sa adopte o serie de masuri de supraveghere, astfel incat sa isi confirme ca tinerii sunt in siguranta, nu au preocupari care sa le puna sanatatea si viata in pericol, isi urmeaza cursurile scolare si se incadreaza in normalitate. Astfel, in propria casa, un parinte de adolescent poate alege sa monteze microfoane spion, nu pentru a-si monitoriza permanent copilul, ci pentru a se asigura ca acesta este in siguranta. Desi pare o forma de control si supraveghere, exista contexte in care adoptarea acestor dispozitive se vor dovedi extrem de benefice si folositoare in restabilirea normalitatii in viata unui adolescent, fara a-i fi incalcate, neaparat, dreturile la intimitate. Astfel, apeland la acest tip de dispozitive, fie cu inregistrare de la distanta, fie din apropiere, parintii se pot elibera de anumite suspiciuni sau, din contra, si le pot confirma, luand masurile necesare pentru binele adolescentului.