Stiri

5 situații în care e bine să folosești vata de sticlă pentru izolare termică

Vata de sticlă este un material folosit frecvent în construcții, în special pentru lucrările de izolații termice, fonice și pentru tratamentele acustice. Vata de sticlă este compusă din fibre de sticlă îndesate. 

Dacă ți-ai propus să-ți izolezi termic locuința, atunci iată care sunt cele 5 situații în care este mai bine să folosești vata de sticlă în defavoarea celorlalte materiale de izolat.

În ce situații folosim vata de sticlă pentru izolarea termică?

Vata de sticlă este un material bun de izolare a clădirii, însă este foarte important să înțelegi compoziția acesteia dar și structura pe care va fi atașată. De exemplu, vata de sticlă nu este potrivită pentru toate tipuri de perete deoarece este un material impermeabil. 

Unii pereți pot transpira, iar acest lucru va crea situații nefavorabile. Alege vata de sticlă la prețuri bune și de calitate pentru o izolare durabilă în timp a locuinței și benefică sănătății persoanelor din gospodărie.

Izolația pereților exteriori ai locuinței cu vată de sticlă

Vata de sticlă este un material care izolează foarte bine clădirile, însă se recomandă ca aceasta să fie instalată în partea exterioară a casei unde nu locuiesc cotidian oameni. Are o conductibilitate termică ideală, începând de la 0.032 W/mk. 

Se recomandă instalarea vatei de sticlă în afara locuințelor deoarece este un material toxic pentru sănătatea omului în anumite condiții, în special atunci când acesta este instalat deoarece particulele de sticlă pot fi inhalate. Se recomandă purtarea unui echipament de protecție pe întreaga durată a montajului!

Podul nelocuit și izolarea planșeelor din beton armat 

Pentru podul nelocuit, vata de sticlă este un termoizolant perfect deoarece va păstra o temperatură constantă pentru întreaga casă, nu va lasă umiditatea să crească, putând astfel să depozitezi numeroase obiecte în pod. Totodată, nu vei avea parte de musafiri nedoriți, precum insectele, mucegaiul sau alți dăunători.

Cu atât mai mult, dacă tavanul locuinței tale este realizat din beton armat, atunci ia în considerare termoizolarea acestuia cu vată minerală de sticlă în defavoarea celorlalte materiale. 

Planșeul de beton armat trebuie curățat înainte de a fi izolat și este necesar să instalezi distanțieri pentru ca vata de sticlă să fie distribuită uniform. Majoritatea persoanelor preferă acest material pentru izolarea podului nelocuit sau a planșeelor de beton armat deoarece este durabil, la un preț avantajos și termoizolează foarte bine.

Zidăria interioară de cărămizi pentru sobă

Unul dintre cele mai mari avantaje ale vatei minerale de sticlă este proprietatea ignifugă. Astfel, dacă dorești să construiești în interiorul casei o sobă pentru încălzit sau gătit, atunci se recomandă ca aceasta să fie izolată cu vată în interiorul pereților de cărămizi. Datorită materialului de construcție, termoizolantul va putea „respira” corespunzător fără a pune în pericol sănătatea membrilor din gospodărie.

Termoizolarea geamurilor și a ușilor

Dacă materialul pereților exteriori nu permite termoizolarea clădirii cu vată de sticlă, atunci este indicat ca spațiile alăturate geamurilor și ușilor exterioare să fie izolate cu vată. Luând în considerare proprietatea ignifugă a acesteia, în cazul unui incendiu, focul nu se va răspândi de la un geam la altul sau chiar de la un etaj la altul, incidentul putând fi mai ușor de controlat.

Izolarea locuințelor din zona rurală

Vata minerală de sticlă este un material care are o impermeabilitate crescută, de aceea este important ca peretele de zidărie să fie potrivit. Cu toate acestea, deoarece vata formează o barieră împotriva umidității și a apei, igrasia, mucegaiul și insectele nu vor beneficia de un mediu optim pentru a se dezvolta. 

Cu atât mai mult, fiind o zonă rurală, există adesea șoareci și alți dăunători ce își caută un spațiu ferit în care să stea. Datorită vatei pline de particule de sticlă, aceștia nu își vor face „culcușul” în interiorul pereților casei tale.

Vata minerală de sticlă este indicată de folosit în termoizolațiile exterioare în defavoarea izolării pereților interiori, pardoselii, demisolului sau fundației. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că vata de sticlă are numeroase proprietăți bune și avantaje pentru persoanele dintr-o gospodărie așa că ia în calcul situațiile menționate anterior și bucură-te de o locuință cu o izolație termică și fonică de calitate!

Vezi si