Uleiul de ricin este un ingredient des întâlnit în numeroase produse cosmetice, dar poate fi utilizat și ca atare pentru uz extern sau, dacă medicul o recomandă, pentru uz intern. Acesta a ajuns să fie folosit frecvent datorită efectelor benefice pe care le poate avea asupra organismului.
Însă, care sunt acestea? Cum poate acest produs să îți fie de folos? Descoperă mai multe despre beneficiile uleiului de ricin și cum îl poți utiliza.
1. Creșterea și redarea sănătății părului
Probabil cea mai răspândită utilizare a uleiului de ricin, acesta este întâlnit deseori atât ca ingredient în cosmeticele de îngrijire a părului, cât și ca produs de sine stătător, ce poate fi aplicat pe podoaba capilară. Acesta poate stimula circulația sanguină din zona scalpului, astfel ajutând la creșterea părului și la întărirea firului de păr.
Uleiul de ricin nu este utilizat doar pentru o podoabă capilară mai bogată, ci și pentru a-i reda sănătatea. Părul își poate recăpăta vitalitatea și strălucirea, firul devenind mai rezistent și mai puțin deteriorat, datorită conținutului său bogat de acizi grași, vitamina E sau aminoacizi. Așadar, acest ulei poate fi folosit fără probleme pe orice tip de păr. Acesta poate fi aplicat direct, dar se poate găsi și în produse specifice de îngrijire.
2. Repararea și hidratarea pielii
Uleiul de ricin prezintă și proprietăți antibacteriene foarte bune. Așadar, acesta poate aduce beneficii pielii și poate favoriza vindecarea iritațiilor, micilor răni sau, în anumite cazuri, repararea în urma unor afecțiuni precum acneea sau dermatita seboreică. În plus, uleiul este și extrem de hrănitor, ajutând la hidratarea pielii.
3. Calmarea durerilor asociate cu artrita
Uleiul de ricin poate avea efecte în cazul durerilor și a inflamației articulațiilor asociate cu artrita. Însă, este foarte important ca acesta să fie utilizat doar la indicațiile medicului. Poate fi recomandat pentru aplicarea sa pe articulațiile inflamate, dar și pentru masajul acestora.
4. Beneficii pentru sistemul digestiv
La indicațiile medicului, uleiul de ricin poate fi ingerat, astfel asigurând o serie de efecte benefice pentru sistemul digestiv. Persoanele care suferă de constipație pot încerca acest remediu natural pentru un efect laxativ și pentru a favoriza curățarea tractului digestiv. Uleiul ajută la obținerea unei digestii sănătoase și favorizează absorbția de substanțe nutritive.
Acest efect curativ nu se aplică doar în cazul tranzitului intestinal lent. Uleiul de ricin poate fi recomandat și în cazul persoanelor care suferă de paraziți intestinali, ajutând la eliminarea acestora.
5. Susține imunitatea
Uleiul de ricin este extrem de benefic pentru sistemul imunitar. Acesta susține buna circulație a limfei, care joacă un rol major în susținerea imunității, precum și a altor componente ale sistemului limfatic. În plus, uleiul ar putea influența și circulația sanguină.
Uleiul de ricin poate fi achiziționat ca atare, pentru a fi utilizat pe piele, păr sau pentru a fi ingerat, doar la sfatul medicului. Acesta este bogat în agenți antibacterieni, acizi grași și aminoacizi, astfel asigurând o multitudine de beneficii pentru organism. Discută cu medicul tău despre posibilitatea utilizării acestui produs, însă nu neglija tratamentul pe care acesta ți-l prescrie.